Marandiuc a lovit de trei ori

De Vasile Filip
Foto: V. Filip
Foto: V. Filip
Scriitorul arădean Cornel Marandiuc a lansat trei cărți la Galeriile „Turnul de Apă”.

ARAD. După câțiva ani de tăcere (editorială) scriitorul Cornel Marandiuc a dat lovitura: a venit, în fața cititorilor, cu trei cărți nou-nouțe – „Romantica sălbăticie”, „Neștiutele aripi ale câmpiei” și „Aterizăm cuminți cu soarele în față”.
Și ca evenimentul să fie la înălțime, scriitorul și-a lansat cărțile din Turn. Adică, Turnul de Apă, acolo unde, miercuri seara, au fost prezentate noile apariții editoriale purtând semnătura lui Cornel Marandiuc. Iar acestea fiind la număr trei, tot atâția au fost și comentatorii: prof. Dan Lăzărescu, prof. Florica Ranta Cândea și prof. Eugeniu Criste. Dar nu a lipsit nici moderatorul, acesta a fost prof. Horia Truță, managerul Galeriilor Turnul de Apă.
Prof. Dan Lăzărescu a vorbit despre „obsesia pentru zbor” a prozatorului, care trece spre „cea a pilotului” – „eroii lui sunt piloți, sunt oameni care au făcut ceva pentru țară”, iar Cornel Marandiuc este „un scriitor eminamente moral”, „fața lui se îndreaptă spre înălțime” și, în concluzie, „este unul dintre cei mai mari scriitori pe care-i are Aradul”. Prof. Florica R. Cândea îl prezintă pe Marandiuc cu „calitățile de pedagog”, pentru că, în anii ’77-’78, au „trăit la castel” (n.n. Castelul Macea, în care funcționa Școala Ajutătoare). „«Neștiutele aripi ale câmpiei» sunt neștiutele aripi ale castelanilor – copiii cu dizabilități. El ne plimbă (n.n. în carte) când cu pasiunea de zbor, când cu cea de educator” – a precizat prezentatoarea, mărturisind că se regăsește în carte („unde mă cheamă Descendenta”). Prof. Eugeniu Criste s-a arătat impresionat de personalitatea lui Cornel Marandiuc, cât despre scris…„i-am zis un Creangă al zilelor noastre”.
Înainte de a da cuvântul autorului, prof. Horia Truță apreciaxă că „fiecare carte îi dă o nouă pesonalitate”. „Să nu vă încredeți că scriitorul scrie pentru d-voastră, scriitorul scrie doar pentru sine” – a mărturisit Marandiuc – „oglinda scriitorului este scrisul, iar dacă cineva se va regăsi în cărțile acestuia înseamnă că a găsit un prieten”… „scriitorul trăiește într-o mare singurătate și uneori își ia îndrăzneala să iasă în public”. Ceea ce s-a și întâmplat la tripla lansare de carte de la Turnul de Apă.

Autoportret

În finalul intervenției sale, Cornel Marandiuc și-a făcut o scută prezentare (omul și scriitorul) pe care a citit-o de pe coperta a IV-a a cărții sale „Cavalerii bimotoarelor de asalt”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !