Maratonul disperării în CLM

8Comentarii
Maratonul disperării în CLM
ARAD – După două ore de dezbateri, aleşii au votat pentru un avocat şi pentru amânarea procesului Elecon. VIDEO|

Teama a pus stăpânire pe consilierii locali iar faptul a fost mai mult decât evident, ieri, în şedinţa CLM, când pentru un proiect care nu a fost iniţial pe ordinea de zi – „asigurarea asistenţei şi reprezentării juridice a CLM Arad în cauza ce face obiectul dosarului nr. 4015/108/2007 aflat pe rolul Tribunalului Arad – Secţia Penală” – consilierii s-au întrecut în propuneri timp de aproape două ore (fapt ce nu le stă în caracter). Aleşii au aşteptat, parcă cu cuţitul la os, să ajungă la subiectul Elecon pentru a vedea ce e mai bine de făcut în cazul lor, demonstrând, in corpore, pentru prima dată în trei ani, că se pot concentra pe un subiect, că pot să îl întoarcă pe toate feţele.

Cine decide şi ce?

Proiectul privind numirea unui avocat care să reprezinte CLM în procesul Elecon, plata acestuia din bugetul local, numirea unei comisii care să negocieze cu avocatul contractul de reprezentare, proiect propus de Cziszter Kalman, a avut opozanţi serioşi. Primul a fost Valentin Paul Neamţ, care a indicat faptul că e bine ca CLM să aibă un avocat, dar că mult mai important ar fi de stabilit iniţial poziţia pe care CLM o va avea în proces (dacă consiliul vrea să se constituie parte civilă), avocatul având doar rolul de a prezenta poziţia CLM în instanţă. Juristul Primăriei Arad a punctat faptul că CLM Arad se poate constitui parte civilă şi după pronunţarea sentinţei, declaraţie care a iscat avalanşa ulterioară a luărilor de cuvânt. Rodica Borza a punctat faptul că afirmaţia juristului e o minciună şi că CLM nu se poate constitui parte civilă în acel proces decât până la momentul la care se dă citire rechizitoriului, fapt dovedit ulterior prin citirea codului de procedură penală. Borza a ţinut să precizeze şi faptul că se încearcă tocmai să se ajungă în situaţia în care CLM nu se constituie parte civilă! Borza a subliniat şi faptul că există un conflict de interese între CLM şi consilieri, pentru că aleşii au votat proiectul de vânzare a terenului către Elecon. „Sunteţi în imposibilitatea de a lua o hotărâre să vă apăraţi în proces, pentru că, dacă spuneţi că aţi vândut corect, nu puteţi să apăraţi interesele CLM”, a fost doar una dintre concluziile alesului.

 

Vor mai mult timp

Dorel Popa a susţinut faptul că cel mai bine ar fi ca CLM să cheme 5-10 dintre cei mai buni avocaţi pentru a îndruma CLM în acest caz. Parte din consilieri au înclinat însă spre varianta în care CLM nu îşi nominalizează avocatul până vineri pentru a putea cere amânarea procesului până când consiliul va fi sfătuit ce poziţie să adopte. Ovidiu Marian a cerut însă votarea proiectului în forma propusă „căci eu vreau să se rezolve cât mai rapid”, variantă care a fost agreată şi de viceprimarul Dekany, care susţinea că oricum amânarea procesului va avea loc, iar, în cele două săptămâni, CLM îşi va definitiva poziţia fără a fi nevoie de mai multe şedinţe CLM. Numirea unui avocat, dublată de cererea amânării procesului a fost încă o variantă vehiculată în consiliu, dar neagreată, de frică că instanţa nu va mai accepta amânarea, odată ales avocatul. Cei doi avocaţi propuşi de Cziszter Kalman, reprezentanţi ai Baroului Timişoara, nu au fost nici ei pe gustul colegilor pentru că… nimeni nu părea să fi auzit de ei.

Soluţia finală

În cele din urmă, după ce amânarea proiectului, propusă de Neamţ, a căzut la vot, amendamentul propus de Moşneag a avut sorţi de izbândă. Ca atare, aleşii au decis ca CLM să fie reprezentat de un avocat în procesul Elecon, fără a-l nominaliza, au numit membrii comisiei care vor negocia cu avocatul contractul (numire care s-a dovedit grea, fiindcă nimeni nu mai dorea să facă parte din vreo comisie legată de acest scandal) şi au decis să înainteze instanţei cererea de amânare a procesului pentru a oferi timp CLM să îşi nominalizeze un avocat.

A.B.

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor