Mărțișor de Cartea Recordurilor la Arad

De Cristian Cotuna
Reactualizat la:
Mărțișor de Cartea Recordurilor la Arad
Tanti Maricica din Vladimirescu a croșetat în decursul a șapte ani un mărțișor care cântărește 33 de kilograme și are o lungime de 7,5 kilometri. Arădeanca își dorește omologarea mărțișorului de Guinness Book.

Dacă nu ați știut, cel mai lung șnur de mărțișor din lume se află la Vladimirescu, în județul Arad. Acesta măsoară, atenție!, șapte kilometri și jumătate. Practic, dacă ar fi să îl împărțim, șnurul croșetat de Maria Aiftinicăi – sau, pentru localnici, tanti Maricica – ar ajunge pentru… 37.500 de persoane, adică câte 20 de centimetri pentru fiecare persoană. Ghemul imens este foarte greu, are 33 de kilograme și tanti Maricica, care este și custodele muzeului din Vladimirescu, unde este găzduit ghemul, ne spune că a fost odată cu el până la București.

Femeia care a croșetat cel mai lung șnur de mărţişor din lume a început munca în urmă cu șapte ani. A fost anul și kilometrul, pentru că acum, acesta a ajuns să măsoare cât opt terenuri de fotbal, la un loc. „În 2009 am început, am continuat până în 2010, am făcut câțiva metri, apoi am ajuns până la 365 de metri. Apoi am continuat în fiecare an cu câte 1.000 de metri, în fiecare an am tot făcut până am ajuns la 7,5 kilometri”, ne spune tanti Maricica.

Ață din Grecia

Șnurul de mărțișor este confecționat din fir de aţă adus inclusiv din Grecia, pentru că cea care l-a creat a dorit să fie cât mai estetic şi de calitate. De altfel, mărţişorul de șapte kilometri a avut şi cumpărători, însă femeia nu doreşte încă să îl înstrăineze. „Să știți, la București a vrut cineva să îl pună la o casă de vacanță, chiar am primit 1.000 de euro pentru el. E investiția mare, 3.000 de lei a costat doar aţa, nu mai pun munca mea. Am adus ața din Grecia, pentru că cea de aici nu se potrivește: ori e alb imaculat, ori prea puțin roșu”, ne explică creatoarea ineditului mărțișor.

Vrea în Guinness Book

Acum, visul femeii este ca mărţişorul uriaş pe care l-a creat să fie prins şi în pieptul Guinness Book. „Acum am încercat să intru în cartea recordurilor, am depus documentația în limba engleză și așteptăm să vedem ce răspuns primim. Totuși, îți ia timp, dar iese frumos, este ceva inedit și pentru că noi avem tradițiile atât de frumoase, de primăvară, de ce să nu fie o cinste pentru Arad sau chiar pentru țară? Să ajungi în Cartea Recordurilor ar fi ceva”, încheie arădeanca.

3

4

80Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !