Medalion Ludwig van Beethoven

Reactualizat la:
Medalion Ludwig van Beethoven
Mâine seară, melomanii arădeni sunt aşteptaţi la concertul Filarmonicii de Stat

ARAD. Filarmonica de Stat Arad vă aşteaptă joi seara, de la ora 19, cu un impresionant Medalion Ludwig van Beethoven, programul cuprinzând: Uvertura Coriolan op.62, Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian şi orchestră op. 19, şi Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian şi orchestră op.73 „Imperialul”, solistul serii fiind pianistul Sorin Dogariu.

Pianistul Sorin Dogariu este solistul Filarmonicii de Stat Arad şi conferenţiar universitar la catedra de pian a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara. A predat pianul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi a susţinut numeroase cursuri de măiestrie, fiind frecvent invitat să facă parte din juriile unor concursuri internaţionale şi naţionale de pian.

afis filarmonica

Absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de pian a profesorului Gabriel Amiraş, s-a perfecţionat în anul universitar 1996-1997 la Academia Pianistică Internaţională “Incontro col Maestro” din Imola – Italia, unde a frecventat clasa marelui pianist Lazar Berman. A susţinut peste 600 de concerte şi recitaluri la Filarmonicile din ţară şi a onorat invitaţii de peste hotare, pe scene de concert din Europa şi Asia.

Sorin Dogariu a realizat înregistrări CD cu lucrări de Ceaikovski, Poulenc, Bernstein, Piazzola, iar repertoriul său de concert cuprinde toate zonele de creaţie, de la preclasic până la literatura concertistică românească actuală. În Anul Internaţional Joseph Haydn (2009), pianistul şi-a asumat parcurgerea integralei lucrărilor concertistice pentru clavecin, orgă şi pian de Joseph Haydn semnând printre alte evenimente de excepţie, debutul anului aniversar (5 Februarie 2009) şi seara de divertismente din Festivalul Arădean de Muzică Vieneză (19 Noiembrie 2009). În luna noiembrie a anului 2011, în concertul organizat în cinstea Zilei Naţionale a României de către Ambasada României la Bruxelles, dar şi în programele de schimburi culturale între oraşele Heist op den Berg, Pécs şi Arad, Sorin Dogariu şi-a dovedit performanţele şi abilităţile în trei dintre cele mai complexe creaţii pianistice universale: Concertul nr.5 în mi bemol major „Imperialul” de Ludwig van Beethoven, Concertul nr. 1 în mi bemol major de Franz Liszt şi Concertino în stil clasic de Dinu Lipatti.

Partitura Toccatei pentru pian şi orchestră de Remus Georgescu a fost interpretată pentru prima oară în anul 2001 la Taichung (Taiwan), Sorin Dogariu fiind acompaniat de National Taiwan Symphony Orchestra şi de dirijorul Remus Georgescu.

În 2010, pianistul şi-a susţinut doctoratul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, având ca temă de studiu Concertul românesc pentru pian şi orchestră.

Programul realizat prin performanţă extraordinară a pianistului Sorin Dogariu, cel care şi-a asumat evenimente similare în stagiunile recente ale Filarmonicii, poartă amprenta dirijorală a lui Cristian George Neagu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !