Medicina Legală se mută din Spitalul Judeţean

De Alin Gherasim
6Comentarii
Medicina Legală se mută din Spitalul Judeţean
Serviciul de Medicină Legală se va muta în clădirea în care ar urma să funcţioneze şi Oncologia.

Clădirea de pe strada Vicenţiu Babeş, numărul 11-13, va deveni „casă” şi pentru Serviciul de Medicină Legală Arad. Conducerea Spitalului Judeţean Arad a solicitat mutarea Medicinei Legale şi transformarea spaţiului de pe strada Andrenyi Karoly în serviciu de spitalizare de zi. „În cadrul imobilelor (n.r. de pe Vicenţiu Babeş) se intenţionează mutarea Serviciului Judeţean de Medicină Legală Arad, pentru suplimentarea suprafeţelor din cadrul imobilului situat în municipiul Arad, str. Andrenyi Karoly nr. 2-4, spaţiile astfel eliberate urmând a fi puse la dispoziţia Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad”, se arată în documentele Consiliului Judeţean Arad, în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean, dar care este şi proprietarul clădirii cu pricina. Toată mutarea se va face datorită faptului că Spitalul Judeţean Arad doreşte să obţină autorizaţie de funcţionare de la Ministerul Sănătăţii.

Numai că acreditarea se acordă numai unităţilor medicale care „bifează” toate criteriile cuprinse în cadrul unui ordin al Ministrului Sănătăţii. Iar, pentru a „bifa” acele criterii, Spitalul Judeţean are nevoie de un serviciu de spitalizare de zi. „În conformitate cu prevederile Ordinului 1096/2016 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 914/2006 pentru aprobarea normelor privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare, în situaţia în care spitalul este pavilionar, structura de spitalizare de zi se poate organiza la parterul sau la etajul 1 al clădirilor în care funcţionează secţiile/compartimentele respective, separat de zona de spitalizare continuă, cu acces facil la ambulatoriu, serviciu de urgenţă, laboratoare de investigaţii şi tratament”, spune legislaţia. Aşa că Spitalul Judeţean este obligat să înfiinţeze nu serviciu de spitalizare de zi pentru a primi autorizaţie de funcţionare. Iar spaţiul în care funcţionează Medicina Legală pare a fi singurul care se pretează, respectiv care poate fi utilizat separat faţă de spitalizarea continuă.

Nu cu totul

După ce solicitarea de mutare a Medicinei Legale pe strada Vicenţiu Babeş va trece de votul consilierilor judeţeni, vor fi alocate fondurile necesare pentru reabilitarea, renovarea şi compartimentarea unor spaţii din clădirea care va deveni sediu nou. Pentru că, în condiţiile actuale, Serviciul de Medicină Legală nu poate funcţiona în fosta clădire a Paşapoartelor. În primă fază, partea de autopsii şi morga va rămâne la Spitalul Judeţean, urmând ca în noul sediu să funcţioneze partea administrativă şi partea de controale medicale. Ulterior, pe terenul aferent clădirii de pe strada Vicenţiu Babeş va fi realizată şi morga, dar şi un cabinet pentru realizarea autopsiilor. Confirmarea mutării Serviciului de Medicină Legală va avea loc vineri, când a fost convocată şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Arad.

Reorganizarea Medicinei Legale, aşa cum este numită de către Spitalul Judeţean, a primit deja avize favorabile, inclusiv cel epidemiologic din partea Direcţiei de Sănătate Publică Arad. Aşadar, mutarea pe Vicenţiu Babeş este doar o chestiune de timp.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor