Mega-lucrări la licitaţie

57Comentarii
Mega-lucrări la licitaţie
ARAD – Compania de Drumuri Naţionale a dat startul la licitaţii pentru Centura de Est şi pasajele peste calea ferată.

Aşteptarea a luat sfârşit în privinţa lucrărilor de infrastructură visate de ani buni de arădeni. S-a dat startul la licitaţii pentru trei obiective de investiţii extrem de importante pentru traficul din municipiu. Centura de Est a oraşului, de la Vladimirescu la AradulNou, precum şi cele două pasaje de trecere peste calea ferată au fost scoase ieri la licitaţie de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

Inel de centuri

Primarul Gheorghe Falcă ne-a declarat că, prin realizarea centurii de est a oraşului (de la Vladimirescu la Aradul Nou), respectiv a centurii în regim de autostradă de la sud-vest, Aradul va fi înconjurat de un inel complet de şosele de centură. „În momentul în care se vor finaliza aceste investiţii, vom fi primul oraş din ţară care are un inel complet de centuri”, ne-a declarat Gheorghe Falcă.

Varianta ocolitoare a municipiului, pentru care Compania Naţională de Autostrăzi caută constructori, va avea aproximativ 10 kilometri lungime. Centura va începe la intersecţia autostrăzii cu drumul naţional AradTimişoara, va trece prin estul Sânicolaului, va ajunge pe teritoriul administrativ al comunei Fântânele, va traversa Mureşul, va ocoli pădurea de la Vladimirescu  şi se va sfârşi în dreptul fostului Combinat Chimic de la Vladimirescu, unde se va face joncţiunea cu DN 7. Drumul va fi construit în regim de drum naţional expres, urmând să aibă, după cum ne informa primarul Gheorghe Falcă, un acostament suficient de mare.

Pentru contractul de lucrări la obiectivul de investiţii „Varianta de ocolire Arad Est”, Compania pune la bătaie o sumă de 110.710.067 lei, la care se adaugă TVA. Se estimează ca licitaţia să fie adjudecată la finele lunii aprilie, iar constructorul să finalizeze lucrarea în termen de 24 de luni de la data semnării contractului. Potrivit informaţiilor prevăzute de Companie în documentaţia de licitaţie, „contractul se înscrie într-un proiect/program finanţat din fonduri comunitare”.  

Pasaje peste calea ferată

Cele două investiţii anunţate de reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cerute de reprezentanţii Aradului încă din 2006, prind contur.  Este vorba despre realizarea a două pasaje denivelate peste liniile de tren. Primul obiectiv vizat de minister este pasajul denivelat pe varianta de ocolire a Municipiului Arad peste liniile de cale ferată CF Brad, CF Curtici, intersecţia cu DJ 709B, Şofronea-Curtici.  Valoarea estimată fără TVA a investiţiei este de 43.716.781 lei.  

Al doilea obiectiv este pasajul denivelat pe centura de ocolire Arad peste calea ferată Arad-Bucureşti, intersecţia Şiria, suma pusă la bătaie fiind de 43.083.831 lei, fără TVA.

Doi şi trei ani

Începerea procedurilor de adjudecare a licitaţiilor este programată pentru a doua jumătate a lunii aprilie, constructorii lucrării având timp 24 de luni să termine realizarea pasajului peste liniile de tren spre Curtici, respectiv, 36 de luni de la data semnării contractului în cazul pasajului peste calea ferată Arad-Bucureşti.

S.B.57Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor