Merg cu bugetele şi majorările salariale în CLM

De Adriana Barbu
1Comentariu
Merg cu bugetele şi majorările salariale în CLM
Aleşii locali sunt chemaţi să voteze astăzi bugetele societăţior comerciale aflate în subordinea Consiliului Local Municipal, inclusiv majorări salariale.

Nu o duc cel mai bine. Ba chiar în unele cazuri situaţia e dramatică şi riscă se se reflecte negativ în vieţile a zeci de mii de arădeni. Chiar şi cele care sunt pe profit nu o duc cel mai bine, ci îşi trec în cont câţiva banuţi în plus, numai buni de investit în mici modernizări. Cu toate acestea, astăzi se va vorbi de majorări salariale în cazul lor. Este vorba de societăţile comerciale subordonate Consiliului Local Municipal care nu au dus-o niciodată foarte bine. Un lucru care se reflectă în activitatea lor de zi cu zi, în investiţiile făcute, în salariile angajaţilor. Deci în bugetele societăţilor. Totuşi, pe 31 mai, ora 10.00, aleşii locali municipali sunt chemaţi să voteze bugetele acestor societăţi pe anul în curs şi câteva majorări salariale, dacă totul va decurge conform previziunilor bugetare făcute de acestea şi aprobate de fondurile lor de conducere.

Deşi bugetele pe 2016 ale acestor societăţi – şi vorbim aici de Recons, cele două centrale termice, CTP, Gospodărirea Comunală Arad, TOP – nu au ajuns încă în posesia noastră, în proiectele de hotărâri CLM în care le sunt propuse aleşilor votarea acestor bugete – se vorbeşte de creşteri ale veniturilor angajaţilor. Chiar şi în cazul CET Arad, în pofida faptului că problemele existente la cele două centrale, adică inclusiv CET Arad, au dus la popriri, sechestre, executări silite de bunuri şi chiar ameninţări cu sistarea furnizării apei şi de aici a agentului termic. O singură condiţie e impusă pentru a trece la majorare: bugetul planificat să fie respectat.

În marea majoritate a rapoartelor de specialitate ce însoţesc proiectele de buget pe 2016 ale societăţilor CLM, pe care le-am primit, se arată că „sunt îndeplinite condiţiile pentru majorarea cheltuielilor de natura salarială, în baza prevederilor Legii nr. 339/2015, Legea bugetului de stat pe anul 2016, art. 54 referitor la stabilirea obiectivelor de politica salarială ale regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale, ale societăţilor comerciale”. Nu ştim cum stă treaba la Gospodărire Comunală, pentru că nu am intrat încă în posesia acestui proiect de buget, şi nici la TOP, din acelaşi motiv, dar suntem aproape siguri că şi aici se vorbeşte de majorări salariale. Cert este că la Recons majorarea ar putea fi de 26%, la CTP de 8%, iar la CET Arad de 5,4%.

Doar în bugetul pe 2016 al CET Hidrocarburi nu se vorbeşte de majorări salariale, de îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestora şi de condiţionările aferente, ci se specifică faptul că „nu sunt prevăzute în bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2016 majorări ale cheltuielilor de natură salarială faţă de nivelul prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli al anului 2015”.

Vom reveni cu detalii despre bugete şi cheltuieli, pe larg, în materialele viitoare.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor