Mici „bijuterii” scenice

De Vasile Filip
Reactualizat la:
Au învățat jocul românesc FOTO: V.F.
Au învățat jocul românesc FOTO: V.F.
În Festivalul internațional de teatru tânăr francofon, la „Spectacolul atelierelor”.

ARAD. Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului internațional de teatru tânăr francofon „Amifran” a programat astăzi, înainte de amiază, „Spectacolul atelierelor”. Pe scena mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” s-au perindat, timp de peste două ore, minitrupe reprezentând atelierele care au fost organizate în cadrul festivalului. Acestea au prezentat 15 spectacole, reprezentând tot atâtea ateliere, prin care au demontrat ceea ce au învățat de la animatori (în două zile de woorkshop-uri), despre personaje, culori în scenă, text și joc, improvizații, muzică, expresie corporală, și multe altele privind arta spectacolului teatral.

Și am văzut mici bijuterii scenice, pline de culoare și muzică, cu tineri actori care au arătat talent dar, mai ales, dezinvoltură.

Mândru-i jocul românesc

Ca de fiecare dată, poate nu întâmplător programat la final, atelierul de „dansuri populare românești” (destinat invitaților de peste hotare) a electrizat publicul. Având la dispoziție numai domnișoare, coregraful Marian Rațiu, a adus în scenă „fecioreasca” fetelor de la Crihalma. A fost încântător să le vedem pe Mira (Cehia), Iovana (Serbia), Ana-Maria (Ungaria), Lucie (Franța), Sarah (Quebec – Canada), Ema (Franța), Iaroslava (Rusia) și celelate fete în costume populare românești făcând, cu încântare, în ritmul muzicii, pașii jocului din zona Făgărașului. Evoluția lor a fost aplaudată la scenă deschisă și de organizatorul festivalului, prof. Florin Didilescu (Papa Didi), care, de altfel, i-a răsplătit pe toți animatorii cu o stică de vin și o…mascotă.

Amifranii vin cu „Țarul”

Șirul spectacolelor din Festivalul de teatru francofon se va încheia, în această seară, cu „ Amifran” Arad, care va prezenta (de la ora 20.00) „Le Tsar” de Mihail Boulgakov. Există tirani mari și tirani mici? Ce se întamplă când un mare tiran dintr-o altă epocă aterizează în epoca noastră și când un tiran din epoca noastră ajunge în trecut? Unde sunt frontierele între prezent și istorie și cine scrie mai precis istoria? Iată întrebări pe care și le-au pus și au încercat să le să răspundă „Amifranii” alegând piesa lui Bulgakov.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !