Mii de arădeni puşi pe liber

12Comentarii
Mii de arădeni puşi pe liber
ARAD – Peste două mii de angajaţi s-au trezit că se află pe lista disponibilizaţilor în anul 2009.

Recesiunea a lovit puternic, fără menajamente, în anul 2009, piaţa muncii confruntându-se cu adevărate seisme în ceea ce priveşte numărul angajaţilor. O mărturie în acest sens este şi raportul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de MuncăArad, raport ce arată că lună după lună rândurile şomerilor s-au îngroşat, iar la final de an numărul dispinibilizaţilor a depăşit 2.600.

Cât despre o analiză a evoluţiei disponibilizărilor, în prima jumătate a anului nu putem vorbi despre o tendinţă generală, fie ea ascendentă sau descendentă. Cele mai multe concedieri colective au fost înregistrate în luna februarie: 583, industria auto fiind cea care a clacat în a doua lună a lui 2009 (452 de concedieri doar din acest sector). Tot industria auto a fost, şi în luna martie, cea care a „vărsat” pe piaţă cei mai mulţi şomeri: 172 din totalul de 190. Din luna aprilie, însă, specificul disponibilizărilor masive dintr-un anumit sector a dispărut, agenţii economici raportând concedieri colective mai puţin numersoae, însă mai diversificate ca sector de activitate.

Din luna iulie numărul disponibilizaţilor a început să scadă uşor, ajungând chiar ca în ultimele două luni ale anului 2009 să coboare sub pragul de o sută: 49 disponibilizări în noiembrie şi 54 disponibilizări în decembrie. În aceste două luni domeniul agriculturii a fost cel vizat de concedieri, dar acest sector a avut de suferit în fiecare iarnă din pricina lipsei de activităţi.

În ianuarie doar 24

În ceea ce priveşte disponibilizările, pentru prima lună a lui 2010, au fost prognozate concedieri colective de la un singur agent economic ce activează în domeniul hoteluri, restaurante, fiind vorba, în total, de restructurarea a 24 de persoane.

A.P.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor