Mii de litigii de muncă!

De Ioana Costas
Mii de litigii de muncă!
Ca atare, Secţia de Contencios administrativ a Tribunalului Arad a „înghiţit” litigiile de muncă şi asigurările sociale.

Numărul mare de dosare privind litigiile de muncă şi asigurările sociale i-au determinat pe reprezentanţii Tribunalului Arad să decidă modificări la nivelul secţiilor instituţiei. Astfel, secţia I Civilă „a scăpat” de litigiile de muncă, acestea ajungând pe masa secţiei de Contencios Administrativ şi fiscal, care până la 1 iunie avea deja de judecat peste 3.200 de dosare!
Pentru cei interesaţi, trebuie menţionat că secţia de Contencios administrativ a fost redenumită purtând acum numele de Secţia a III-a Contencios administrativ – litigii de muncă şi asigurări sociale, iar cele două complete de litigii de muncă de la Secţia I Civilă au trecut la Secţia a III-a Contencios administrativ – litigii de muncă şi asigurări sociale.
„Vreau să punctez faptul că, începând cu data de 1 iulie a acestui an, la nivelul organizării secţiilor Tribunalului Arad a intervenit o modificare, în sensul că au fost reorganizate secţia I Civilă şi secţia de Contencios administrativ şi fiscal, prin preluarea de la secţia I Civilă – care judecă dosare de drept civil fără profesionişti, cele cu profesionişti fiind în competenţa secţiei II Civilă – a litigiilor de muncă şi asigurări sociale care a fost trecută la secţia de Contencios administrativ şi fiscal. În acest moment, în cadrul Tribunalului Arad, funcţionează secţia a III-a cu obiectul pe care l-am menţionat: de Contencios administrativ şi fiscal – litigii de muncă şi asigurări sociale”, a precizat preşedintele Tribunalului Arad, Silvia Nădăban.

Patru secţii

Tribunalul Arad funcţionează acum cu patru secţii: Civilă I, Civilă II, secţia a III-a de Contencios administrativ şi fiscal – litigii de muncă şi asigurări sociale şi secţia a IV-a Penală. În perioada ianuarie-iunie 2016, numărul dosarelor aflate pe rolul secţiilor I şi II Civilă a scăzut: completele de judecată de la secţia I Civilă au avut de soluţionat 1.715 dosare, faţă de 1.967 în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce la secţia a II -a Civilă, judecătorii au avut de soluţionat, în primele şase luni ale acestui an, 1.325 de dosare, faţă de 1.514 în aceeaşi perioadă a anului trecut. La Secţia de Contencios administrativ şi fiscal (înainte de a fi redenumită), însă, au fost înregistrate 3.202 dosare spre soluţionare, faţă de 1.694 în 2015, numărul dosarelor aproape dublându-se. Aici, cele mai contestate acte administrativ fiscale au fost restituirea timbrului de mediu, înmatriculare fără plata timbrului de mediu, restituire taxă auto şi dobânzi.
În cifre, în primele şase luni ale acestui an, la secţia de Contencios administrativ şi fiscal au fost contestate 1.878 de astfel de acte, faţă de 455 cât au fost înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2015. La secţia Penală au fost înregistrate 750 de dosare pentru a fi soluţionate, faţă de 717 în 2015. Ce s-a judecat cel mai mult în cadrul secţiei Penală? Este vorba de infracţiuni de trafic de droguri (17 în primele şase luni ale acestui an faţă de 16 în aceeaşi perioadă a anului trecut), omor (2 în 2016, 6 în 2015), trafic de migranţi (2 în 2016, 7 în 2015), corupţie (5 în 2016, 6 în 2015), deturnare de fonduri (2 în 2016, 8 în 2015) şi evaziune fiscală (10 dosare, atât în 2016, cât şi în 2015).
În primele şase luni ale acestui an, încărcătura pe judecător a fost de 286 de dosare, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut încărcătura a fost de 256 de dosare pe un judecător.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !