Ministerul și Primăria: contre pe CET

De Andreea Pintea
14Comentarii
Ministerul și Primăria: contre pe CET
În timp ce Ministerul Finanțelor propune ca Primăria să plătească din excedent facturile către CET, municipalitatea susține că nu poate renunța la investiții.

La începutul lunii trecute arădenii au fost la un pas de a rămâne în frig, situația de criză de la nivelul CET Arad fiind cauzată de plata unei facturi către unul dintre furnizorii CET. Practic, C-Gaz Energie a solicitat plata în avans a 8,5 milioane lei pentru a continua furnizarea de gaz către CET. În acest context, Prefectura Arad a găzduit o dezbatere în cadrul comsiei de dialog social, iar mai apoi s-a adresat Ministerului Finanțelor Publice pentru a primi răspunsuri concrete referitoare la modul în care se pot achita facturile.

Rezolvarea, de la Primărie

Ca urmare, Ministerul Finanțelor Publice a transmis o adresă Instituției Prefectului prin care precizează: „Ordonanța Guvernului României nr. 36/ 2006, privind unele măsuri pentru funcționarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populației, cu modificările și completările ulterioare, prevede, la art. 5, alin. 1, lit. (b), că autoritățile administrației publice locale pot acorda în avans furnizorilor de energie termică pentru populație sumele necesare acoperirii diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației, în vederea achitării în avans a consumului de gaze naturale de către producătorii de energie termică furnizorilor de gaze naturale, numai în situația în care contractele încheiate prevăd astfel de plăți, iar achitarea în avans conduce la obținerea unor prețuri avantajoase ale gazelor naturale achiziționate.

Având în vedere faptul că în unele unități administrativ-teritoriale pot apărea probleme sociale prin neasigurarea agentului termic pentru populație, școli, grădinițe, spitale și alte instituții publice, din lipsa surselor de finanțare, Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 90/ 2017, privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, prevede la art. 2 că, prin derogare de la prevederile art. 58 alin. 1, din Legea nr. 273/ 2006, cu modificările și completările ulterioare, pentru asigurarea fondurilor necesare în vederea furnizării energiei termice în sezonul rece 2017-2018, autoritățile administrației publice locale pot utiliza excedentul bugetului local.

Precizăm că, potrivit datelor existente, cu privire la execuția bugetului local la data de 31.12.2017, Municipiul Arad înregistrează un excedent în sumă de 202,7 milioane lei, din care cinci milioane lei sunt sume destinate implementării proiectelor ce beneficiază de finanțare din fonduri externe nerambursabile.

De asemenea, precizăm că prin Hotărârea Guvernului nr. 874/ 2017, privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, pentru unele unități administrativ-teritoriale, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației, municipiului Arad i-au fost alocate sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației în sumă de 5000 mii lei.

Având în vedere cele precizate, considerăm că situația prezentată în solicitarea dvs. poate fi rezolvată pe plan local din resursele proprii ale Municipiului Arad.”

Replica Primăriei

Ministerului Finanţelor Publice invocă Ordonanţa Guvernului României nr. 36/2006 care prevede acordarea în avans a „sumelor necesare acoperirii diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei, termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației, în vederea achitării în avans a consumului de gaze naturale”.

„Primăria Municipiului Arad informează Ministerul Finanţelor Publice că a făcut deja acest lucru printr-o hotărâre de Consiliu Local Municipal din luna februarie, atunci când s-a aprobat plata în avans, a sumei de 4.000.000 lei, pentru anul 2018 cu titlu de «Subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif la energia termică livrată populației» către SC CET Hidrocarburi SA Arad.

În privinţa recomandării făcute de Ministerul Finanţelor Publice de a utiliza excedentul bugetului local pentru asigurarea fondurilor necesare în vederea furnizării energiei termice în sezonul rece 2017-2018, Primăria Municipiului Arad consideră că prioritare sunt investiţiile în dezvoltarea oraşului, chiar şi cu un buget mai mai sărac cu 16 milioane de euro. Nu putem să nu investim în sănătate care a primit 0 lei de la Guvernul României, nu putem să întoarcem spatele copiilor noştri, în condiţiile în care banii guvernamentali pentru sistemul de învăţământ sunt mai puţini, nu putem să nu ne respectăm promisiunea de a finaliza stadionul UTA”, este de părere primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Primăria Municipiului Arad mai consideră și că soluția Ministerului Finanţelor Publice „nu este numai nepotrivită, ci şi tardivă în condiţiile în care cu ocazia întâlnirii de la Ministerul Energiei din data de 13 februarie, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan a reuşit să identifice o rezolvare în cazul situaţiei de la CET Arad”.

CLM: o nouă alocare bugetară de 11,5 milioane de lei

Consilierii locali municipali sunt convocaţi luni, 5 martie, în şedinţă ordinară, iar unul din proiectele aflate pe ordinea de zi se referă tocmai la acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat şi neacceptate în preţ/tarif, pentru operatorul de termoficare SC CET Hidrocarburi SA Arad, cu suma de 11.542.716,83 lei, cu respectarea schemei de ajutor de stat aprobată prin Ordinul comun nr.1.121/1.075/2014 al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi al Ministerului Finanţelor Publice. Potrivit proiectului de hotărâre iniţiat de primar, suma se va asigura din excedentul bugetului local al Municipiului Arad şi se va achita după cum urmează: 7.000.000 lei, până în data de 09.03.2018 și 4.542.716,83 lei, până în data de 09.04.2018.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor