Ministrul Educatiei, la UVVG

De Vasile Filip
Ministrul Educatiei, la UVVG
Vizită istorică a Ministrului Educaţiei Naţionale la UVVG

Remus Pricopie, ministrul Educaţiei: „Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad este o instituţie de învăţământ superior serioasă”

ARAD. Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a vizitat, sâmbătă, 24.05.2014, însoţit de d-na secretar de stat Alexandra Braica, încă de la primele ore ale dimineţii, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Institutul de Științe ale Vieții „Emil Palade”, laboratoarele de cercetare şi săli de curs aflate în Campusul Universitar „Vasile Goldiş”, după care a felicitat comunitatea academică, printr-un mesaj scris, în Cartea de Onoare a UVVG.

Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale, a fost întâmpinat, în Campusul Universitar „Vasile Goldiş”, de prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii, prorectorii UVVG, decani, studenți, masteranzi, doctoranzi și postdoctoranzi, absolvenţi ALUMNI-UVVG.

Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii şi prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, i-au prezentat înaltului oaspete, Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale, standurile celor şase facultăţi din cadrul UVVG, unde au fost expuse ultimele realizări în cercetarea ştiinţifică, revistele de specialitate cotate în baze de date internaţionale, precum şi parteneriatele internaţionale ale Universităţii.

Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de vest „Vasile Goldiș”, i-a adresat, ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, un cuvânt de „Bun venit!”: „Ne bucură foarte mult vizita d-voastră întrucât suntem prima Universitate înființată la Arad. Universitatea noastră are 6 facultăți, cu generaţii întregi de absolvenți. Efortul de a construi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a fost unul constant, iar autoritățile locale, indiferent de culoarea politică, ne-au stat alături și ne-au sprijinit permanent pentru a face o școală de calitate. Avem aproape 10.000 de studenți cu extindere și în partea de Nord-Vest a țării, precum şi importante proiecte de cercetare transfrontaliere”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității, a subliniat, în calitate de rector fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” și rector timp de 22 de ani, că Vasile Goldiş a susţinut încă din 1906 şi 1907 ideea înfiinţării unei universităţi, în imperiu, în limba română, la Arad”.

UVVG, un centru multicultural

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a amintit premiul pentru cercetarea ştiinţifică acordat UVVG de Edu Manager: „La sfârşitul anului, când mi-ați înmânat, personal, un premiu acordat Universităţii noastre de Agenţia „Edu Manager”, nu mă gândeam că ne veți vizita așa de curând. Acest premiu a valorat foarte mult şi în obţinerea unui alt premiu transfrontalier. Doar în Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară am investit peste 3 milioane de euro pentru aducerea laboratoarelor la standarde europene. Universitatea noastră a devenit un centru multicultural, prin faptul că aici studiază tineri din peste 12 țări. Îi pregătim cu foarte multă atenție, printr-un corp didactic bine instruit și credem că, prin actuala strategie a conducerii universității, cu un învăţământ centrat pe student, vom reuși să ne încadrăm în strategia europeană stabilită, pentru ca Europa să devină o forță a cercetării științifice”.

„Vă asigur că Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prin conducerea ei, prin Senatul Universității, comisiile de calitate şi centrele de cercetare, se va încadra în primele rânduri ale învățământului din România. Vom depune toate eforturile pentru a îndeplini standardele europene și pentru a deveni una dintre universitățile pe care să puteți conta”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.

„O istorie de 24 de ani este una bogată, care trebuie respectată şi felicitată”

Remus Pricopie, ministrul Educației Naţionale, a subliniat: „Chiar dacă mă aflu pentru prima dată la dvs., cunosc foarte bine evoluția Universității, încă din 1996, când am intrat în minister. Nu îmi era clar la început, dacă dl. prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector la vremea respectivă și președinte astăzi, era angajat, sau nu al Ministerului Educaţiei, pentru că venea periodic la minister, decent, calm, cu statura pe care o cunoaştem cu toții. Pe dl preşedinte Aurel Ardelean îl cunosc de 18 ani, care venea la minister pentru a construi un drum al instituţiilor de învăţământ privat. Nu a fost un un drum uşor, pentru că nu toată lumea a plecat cu aceleaşi gânduri şi capacităţi. O istorie de 24 de ani este una bogată, care trebuie respectată şi felicitată. Am o părere foarte bună despre instituţiile de învăţământ superior serioase, iar Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” este o instituţie de învăţământ superior serioasă”.

„Studenţii trebuie să fie pregătiţi pentru competiții globale”

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a precizat: „Plecând de la cei 10.000 de studenţi și alte mii de tineri care sunt în jurul nostru, cred că trebuie să ne raportăm, nu doar la o competiţie internă, ci la o competiție mai largă, regională și astăzi vă felicit pentru premiul obținut, în ceea ce privește cooperarea transfrontalieră. Eu sunt profesor la SNSPA și călătoresc destul de mult și de fiecare dată când merg în străinătate mă întâlnesc cu câte un fost student, sau studentă. Studenții noștri trebuie să fie pregătiţi pentru competiții globale, nu pentru competiții la Arad, sau în zonă. Nouă ni se pare că avem multe universități și mulți studenți, iar în momentul în care ne ducem și ne uităm la date, constatăm că avem 19% din populaţie, între 30-34 de ani, cu studii superioare, ceea ce înseamnă foarte puțin. Noi trebuie să dublăm numărul de oameni pregătiţi, cu studii superioare”.

„Discutăm despre instituţii de învăţământ superior de stat și privat și despre finanţare, când de fapt noi nu finanțăm instituțiile și nici nu ar trebui să le finanțăm, ci trebuie să finanțăm studenții și elevii. Un student, sau elev, fie că învață în sistem privat, sau de stat este tot elev, sau student român. În următorii ani, competiția europeană pe educație va fi foarte importantă. Europa se va implica mai mult, iar bugetele vor crește. Acestea sunt lucruri pe care le repet constant și cred că avem obligaţia să trecem la treabă”, a declarat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale.

Schimb de experienţă util pe probleme de învăţământ

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG, a subliniat că, „a fost o zi importantă pentru Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, deoarece comunitatea academică din cadrul UVVG a primit vizita d-lui ministru al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie. O vizită de lucru istorică, în care au fost prezentate principalele obiective strategice pe următorii ani ai Universităţii noastre, dar şi Institutul de Științe ale Vieții și cele 22 de proiecte de cercetare ştiinţifică care se realizează în cadrul institutului. Am avut un schimb de experiență util pe probleme de învățământ începute la Conferința Rectorilor Universităților Private, care a avut loc zilele trecute, unde a participat și dl. ministru Remus Pricopie. A fost o vizită care, pe lângă faptul că ne-a umplut inimile de bucurie, a punctat foarte multe obiective pe care dorim să le realizăm în perioada următoare cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale”.

„Apreciem foarte mult vizita ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, la UVVG”

Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a declarat: „Apreciem foarte mult vizita d-lui. ministru al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, la Universitatea noastră, care a apreciat efortul făcut de membrii Universităţii de a înființa această instituţie şi efortul făcut timp de 24 de ani pentru a avea o Universitate serioasă, care a generat multe promoții de absolvenți. Domnul ministru a avut o întâlnire și cu tinerii Universității noastre, cu prefectul studenților și cu Asociația Studenților Mediciniști și a apreciat proiectele de cercetare ale Universității atât naționale, cât şi cele internaţionale, precum şi cele legate de antreprenoriat şi mediul de afaceri”.

În semn de înaltă apreciere față de activitatea depusă în cadrul Ministerului Educației Naționale, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, i-a înmânat, ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, în numele conducerii Universității și al Senatului Universitar, Diploma de Excelență, Globul de Cristal şi Placheta Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !