Ministrul Sănătății, Patriciu–Andrei Achimaș-Cadariu, a vizitat Centrul de Screening Mamar şi Institutul de Ştiinţe ale Vieţii din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” din Arad

1Comentariu
Ministrul Sănătății, Patriciu–Andrei Achimaș-Cadariu, a vizitat Centrul de Screening Mamar şi Institutul de Ştiinţe ale Vieţii din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” din Arad
Centrul de Screening Mamar, inclus în Planul integrat național comprehensiv de control al cancerului mamar

Ministrului Sănătății, Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu şi dr. Florian Nicula, medicul coordonator al Centrului de screening, pe regiunea Nord-Vest, au vizitat vineri, 8 aprilie 2016, Centrul de Screening Mamar și Institutul de Științe ale Vieții din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Oaspeţii au fost întâmpinaţi de prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității, dr. Csaba Szekely-Orban, managerul Centrului de Screening Mamar, dr. Daniela Cârnațu, director al Direcţiei de Sănătate Publică Arad, cadru didactic al UVVG, iar autorităţile locale au fost reprezentate de viceprimarul Levente Bognar.ministru 2

În cadrul vizitei, a fost discutată posibilitatea includerii Centrului de Screening Mamar din Arad într-un program pilot al Ministerului Sănătăţii pentru screeningul cancerului mamar, astfel fiind asigurate un număr de 5000 de mamografii gratuite pentru această zonă a ţării noastre.

În perioada 01.01.2013-31.08.2014, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a fost partener principal, împreună cu două spitale din Ungaria, Centrul Județean de Îngriji Medicale – din localităţile Hodmezovasarhely şi Mako, precum și cu Spitalul Ambulatorul „Dr. Bugyi Istvan” din Szentes, pentru proiectul intitulat: „Dezvoltarea infrastructurii pentru screening mamografic regulat în Microregiunea Hodmezovasarhely, Szentes și Arad” (HURO/1101/189/2.4.1.), care a fost implementat cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul Programului de Colaborare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013.ministru 3

Scopul proiectului a fost achiziția de aparatură medicală performantă, crearea infrastructurii și mediatizarea în vederea implementării unui program de depistare precoce a cancerului mamar în această Euroregiune, cu incidenţă și mortalitate similare, prin această afecțiune oncologică, reprezentând principala cauză de mortalitate prin cancer la populația feminină. În cadrul proiectului, partea română, a achiziţionat un mamograf digital de ultimă generație, un ECHOGRAF DOPPLER COLOR, SIEMENS, SCANNER (imaginea radiologică – în imaginea digitală) şi o unitate „SERVER” de stocare a informației, model PACS.

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a amenajat, din fonduri proprii, o locație pe strada Cocorilor nr. 57, pentru instalarea aparaturii achiziționate, înființând „CENTRUL DE SCREENING MAMAR” a cărui inaugurare a avut loc în luna iunie a anului trecut.ministru 4

În urma vizitei la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat: „Am venit la Arad cu ocazia unei duble vizite, în Arad și Ungaria, ca și consecință a unui proiect transfrontalier, care a avut drept rezultat înfiinţarea Centrului de Screening Mamar. Momentul este unul fericit, având în vedere că săptămâna viitoare vom lansa, în prezența premierului Dacian Cioloș și a reprezentaților Direcției de sănătate a Comisiei Europene, Planul integrat național comprehensiv de control al cancerului, care, în mod evident, cuprinde și partea de profilaxie, de screening. În acest context, Centrul de Screening Mamar din Arad poate să facă parte din acest plan complex al profilaxiei din România, care creionează dezvoltarea progresivă a acestor centre. Este foarte important să putem utiliza toate facilităţile de acest gen de care dispunem, iar Centru de Screening Mamar din Arad respectă toate cerințele europene de acest profil”.

Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat: „Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaș-Cadariu, ne-a făcut onoarea de a vizita Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Facultatea de Medicină, mai precis partea de cercetare – Institutul de Ştiinţe ale Vieţii și Centrul de Screening Mamar, care a fost înființat printr-un proiect transfrontalier. Cred că este deosebit de important să subliniem faptul că dorim să transformăm această unitate într-un Centru de prevenție și screening pe toate cele trei direcții, conform celor discutate cu Direcția de Sănătate Publică Arad și cu domnul ministru Patriciu Achimaș-Cadariu și anume cancerul mamar, cancerul colorectal și cancerul de col uterin. Acțiunile se vor desfășura în colaborare cu Primăria Municipiului Arad, Direcția de Sănătate Publică și primăriile din județ, implicând tinerii studenți și medicii rezidenți în această acțiune deosebit de complexă și importantă de prevenție a patologiei neoplazice”.

„Realizările pe care le-am găsit la Arad sunt foarte importante, deoarece practic, s-a asigurat întreaga infrastructură necesară unui program de screening organizat în această regiune, motiv pentru care vom propune Ministerului Sănătății o finanțare pe viitor a serviciilor din acest centru. Dotările sunt de înaltă performanţă, care se regăsesc în toate Centrele de screening din Comunitatea Europeană, așa că ne putem aștepta la rezultate foarte bune. Dorim ca Centrul de Screening Mamar din Arad să fie introdus într-un proiect pilot, fiind vorba despre o finanţare, care va începe la toamnă, cu o serie de proiecte pilot pentru screeningul cancerului mamar. Acest lucru înseamnă că vor fi plătite teste şi se va asigura gratuitatea unui număr de 5000 de mamografii, în această zonă, iar femeile din grupa de risc vor fi invitate să efectueze gratuit acest test. Incidența cancerului mamar în România și în județul Arad se situează undeva la media incidențelor din statele Comunității Europene, însă mortalitatea este mai mare, ceea ce demonstrează faptul că, în momentul de față, noi tratăm cazuri avansate de cancer mamar tocmai din lipsa acestor programe de screening”, a precizat dr. Florian Nicula, medic coordonator al Centrului de screening, regiunea Nord-Vest.

Daniela Cârnațu, director al Direcţiei de Sănătate Publică Arad, cadru didactic al UVVG, a subliniat că perspectivele care se deschid în urma vizitei ministrului sănătăţii sunt de a multiplica și diversifica serviciile Centrului de screening mamar din Arad și pentru alte tipuri, care sunt prioritare. „Subliniez și importanţa prevenției, pentru că oricât de mult am putea face ca stat, politică, sau Universitate, responsabil pentru sănătatea fiecăruia este persoana în sine. Cancerul este un pericol pentru sănătatea publică a arădenilor și, așa cum arată statisticile, este boala cu cea mai mare incidenţă în județul Arad. Faptul că Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a dezvoltat acest centru nu poate decât să vină în întâmpinarea arădenilor și ne dorim ca de serviciile centrului să beneficieze cât mai mulți dintre arădeni așa încât această boală să nu mai producă decese”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a declarat: „Vizita ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a fost de mare importanţă prin faptul că i-am prezentat domnului ministru diferite teme de cercetare din domeniul geneticii medicale şi a bilogiei celulare şi moleculare, care sunt strâns legate de activitatea din Clinicile Universitare şi care au fost apreciate de dl. ministru și echipa cu care a venit la Universitatea noastră. Dorința noastră este ca Centrul de Screening Mamar din Arad să devină un centru regional, care să-și poată exercita funcționalitatea prin dotările superioare pe care le avem și prin alocarea unor fonduri din partea Ministerului Sănătății. Domnul ministru al Sănătăţii ne-a încurajat în obținerea unor fonduri pentru realizarea acestui mod de control pentru cancerul mamar, care are o răspândire destul de mare în județul Arad, la fel ca diabetul, sau cancerul localizat în alte zone ale organismului. Ne dorim o colaborare fructuoasă cu Ministerul Sănătății, în interesul medicilor rezidenţi, studenţilor noştri şi arădenilor, astfel încât să dăm dovadă că suntem o Universitate preocupată de calitatea şi stabilirea unor relații transfrontaliere cu partenerii noștri din Mako, Szeged și Debrecen”.

Vizită ministerială în Ungaria

Comisarul european Corina Crețu şi Janos Lazar, şeful biroului premierului Viktor Orban, preocupaţi de Centrele de Screening Mamar din Arad şi Ungaria

Cea de-a doua parte a vizitei ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaș-Cadariu, s-a realizat în Ungaria, alături de o delegaţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii, în localitățile Mako și Hodmezovasarhely, la unitățile spitaliceşti, care au fost implicate în proiectul realizat pe fonduri transfrontaliere.

La întruniri au participat şi Janos Lazar, şeful biroului premierului Viktor Orban, precum și comisarul european Corina Crețu, care au subliniat importanţa cooperării transfrontaliere şi rolul pe care l-a avut Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, în realizarea proiectului de screening mamar, pe partea română. „Mulțumită acestui proiect, de cooperare, Organizația Română de Sănătate, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad şi partea ungară și-au unit forțele pentru a promova prevenția cancerului la sân. Îi felicit pe toți specialiștii participanţi la acest program, care nu acoperă doar locuitorii din aceste orașe, ci întreaga populație din regiunile înconjurătoare. Astfel, două treimi din femeile din regiune vor benefica de tratament, dacă este cazul, dar și de prevenirea acestui flagel, care este cancerul la sân”, a precizat comisarul european Corina Crețu.

„Facultatea de Medicină Generală a Universității de Vest „Vasile Goldiş” are preocupări pentru a realiza proiecte de mare importanță pentru populația Aradului, în colaborare cu partenerii transfrontalieri din Ungaria. Vom continua colaborarea cu partea ungară și prin proiectele pe care le-am realizat înainte, precum cel de telecomunicare a diagnosticului, cât și cu cancerul mamar. Avem șanse să fim cuprinși în programul naţional de screening mamar, care va fi demarat de Ministerul Sănătății şi care situează Universitatea noastră pe o poziție fruntașă în prevenția bolii de cancer mamar”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Daniel Albu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor