Ministrul Sănătăţii, tur de forță în Arad

De M.B.
Reactualizat la:
7Comentarii
Ministrul Sănătăţii, tur de forță în Arad
© Foto: Vasile Obsitos
Ministrul s-a întâlnit cu autoritățile județene, a vizitat spitale, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” și a promis că în acest an vor ajunge la Arad echipamente medicale noi.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, și-a petrecut o mare parte din ziua de vineri în Arad, unde a avut mai multe întâlniri de lucru și vizite. Bodog și-a început ziua participând la o conferinţă cu tema ”îngrijiri de sănătate pentru mame şi copii cu statut socio-economic precar”, organizată de Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş”, iar apoi a avut întâlniri cu autoritățile județene, cu directori și medici din spitale și a vizitat mai multe secții care au nevoie de investiții, dar și Serviciul Județean de Ambulanță. Într-o conferință de presă susținută la sediul PSD, ministrul a făcut și promisiuni pentru arădeni.

Echipamente pentru Arad

Întrebat de jurnaliști cum va ajuta Aradul, care are nevoie de investiții masive în sistemul sanitar, ministrul Florian Bodog a spus că în acest an vor ajunge în spital câteva echipamente moderne: ”Pe programul cu Banca Mondială, în acest an, cu siguranță în Arad vor ajunge patru mașini de anestezie, deci patru aparate de anestezie, două aparate standard și două de performanță mare, unul pentru chirurgie cardio-vasculară și unul pentru intervenții neurochirurgicale. Aceste patru aparate sunt deja cuprinse în program, deja s-au deschis ofertele de la licitație și suntem în fază de contractare”.

Tot în acest an a urma să fie dotată Unitatea de Primite Urgențe a Spitalului Județean cu echipamente medicale, iar la Terapie Intensivă vor ajunge ventilatoare noi.

Nu e în temă

Ministrul nu a știut să le răspundă jurnaliștilor despre soluțiile care pot salva Maternitatea sau Secția Boli Infecțioase Adulți. Clădirile acestor secții sunt ruine și prezintă pericol pentru pacienți. ”Nu sunt un om care să dea soluții fără să cunoască problemele”, a spus Bodog. El a afirmat totuși că există posibilitatea finanțării unor investiții în Spitalul Județean prin fonduri europene. ”În planul de guvernare există o componentă de reabilitare a spitalelor județene”, a spus ministrul, fără să intre în detalii.

Institut oncologic

Un subiect destul de important pentru arădeni este cel referitor la viitorul institut oncologic de la Timișoara, unde ar urma să fie tratați pacienți din toată regiunea. ”Ceea ce pot să vă spun este că avem toată deschiderea pentru a rezolva problemele (privind licitațiile de atribuire a lucrărilor – n.r.). Am deblocat pe Banca Mondială acceleratorul liniar care va merge la Timișoara și care va ajuta pacienții bolnavi de cancer din toată regiunea, care așa cum știm are o incidență foarte crescută de cancer”, a spus ministrul.

Concurs în spitale

Florian Bodog a anunțat că va demara concursul pentru manageri de spitale ”în momentul în care Parlamentul ia o decizie cu privire la ordonanţa de urgenţă care reglementează această problemă”, menţionând că toate ”posturile care ţin de Ministerul Sănătăţii vor fi scoase la concurs” şi că nu va mai exista interimat. ”Anul trecut nu s-a organizat niciun concurs pe Sănătate şi am găsit 17 posturi de directori de direcţii de sănătate publică, directori plini, şi 47 de posturi ocupate cu interimari. Toate aceste posturi au fost transmise Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici pentru a fi scoase la concurs. Deci am scos, în primul rând, posturile de directori de direcţii de sănătate publică şi posturile de directori adjuncţi”, a declarat Florian Bodog.

Ordin anulat

Florian Bodog a anunțat, tot la Arad, că împreună cu ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a luat decizia de a anula ordinul referitor la copiii cu sindrom Down: “Am luat decizia de a anula, de a abroga ordinul dat de tehnocraţi anul trecut. Repunem în funcţie ordinul vechi până în momentul în care comisiile de specialitate din cele două ministere vor analiza cu mare atenţie toate modificările propuse în aşa fel încât ordinul nou pe care îl vom elabora să fie un ordin corect, un ordin care să nu producă tulburări şi care să nu producă disfuncţionalităţi în tratamentul şi îngrijirea acestor pacienţi cu nevoi speciale”. Anularea ordinului vine după ce mai multe organizaţii neguvernamentale au atras atenţia că prin Ordinul 1306/1883/2016 sunt concediaţi asistenţii personali ai persoanelor cu sindrom Down.

Asistență comunitară

Săptămâna viitoare, luni, va intra pe ordinea de zi a Guvernului o ordonanţă de urgenţă care reglementează asistenţa medicală comunitară. ”Acest proiect legislativ a fost depus anul trecut în Senat, dar a fost pus foarte târziu şi s-a clasat, iar în situaţia în care nu adoptăm această măsură de urgenţă, vom avea o problemă cu dezangajarea banilor din fondurile europene care sunt prevăzute pentru centrele de asistenţă medicală comunitară. Acest proiect poate fi folosit ca pilot, ca o structură pilot, datorită faptului că se adresează mamei şi copilului din comunităţile dezavantajate, mai ales comunităţile de romi, dar nu numai comunităţile de romi, ci în comunităţile sărace. Practic, vom putea să-l folosim ca parte din programul pilot pentru a genera politicile în ceea ce priveşte funcţionarea centrelor comunitare”, a afirmat Florian Bodog.

Vaccinurile ajung în Arad

Ministrul a fost întrebat de către jurnalişti despre situaţia vaccinurilor tetravalent şi hexavalent, spunând că primul va fi distribuit peste câteva zile. ”Pentru tetravalent am semnat acum două zile (miercuri – n.r.) şi va intra săptămâna viitoare, dacă nu greşesc, pe data de 28 are termenul de livrare, va intra în toată ţara. Vaccinul hexavalent, aşa cum ştiţi, procedura de anul trecut a fost incorectă, pe care nu am primit aviz de control financiar preventiv. Puteam să îmi asum această decizie, dar puteam fi acuzat de abuz în serviciu la un moment dat şi am ales varianta legală de a anula contractul şi am făcut o procedură scurtă, iar contractul va putea fi semnat la începutul săptămânii viitoare”, a declarat Bodog.

El a adăugat că pentru vaccinul tetravalent există stoc suficient. ”Am temeri cu privire la vaccinul hexavalent în ceea ce priveşte stocurile, pentru că, datorită faptului că lipseşte de pe piaţă vaccinul de hepatită B, datorită unor probleme de producţie, s-a făcut o modificare de schemă de vaccinare şi se foloseşte tot vaccin hexavalent. Dar sper că în două luni să rezolve problema de producţie”, a spus ministrul.

ministrul-sanatatii-12

ministrul-sanatatii-10

ministrul-sanatatii-11

ministrul-sanatatii-14

ministrul-sanatatii-15

ministrul-sanatatii-19

ministrul-sanatatii-23

ministrul-sanatatii-24

ministrul-sanatatii-25

ministrul-sanatatii-27

ministrul-sanatatii-32

ministrul-sanatatii-29

ministrul-sanatatii-30

 7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor