Mircea Mihăieş: „Suntem niște specialiști uluitori ai propriului nostru trecut”

Mircea Mihăieş: „Suntem niște specialiști uluitori ai propriului nostru trecut”

În preambulul Festivalului de ştiinţe umaniste, Jurnal arădean şi www.aradon.ro, cu ajutorul GMMC, vă oferă o serie de interviuri cu invitaţii acestei ediţii. Tema aleasă: România ultimilor 100 de ani. Astăzi, interviu cu Mircea Mihăieş.

1. JURNAL ARĂDEAN. Care este cel mai bun lucru pe care îl puteți spune despre România zilei de azi?

MIRCEA MIHĂIEŞ. Câțiva oameni minunați. Nici nu are importanță că ei sunt batjocoriți, călcați în piciore, scuipați în stradă de semenii lor. Ei există.

2. Care ar fi cel mai rău lucru care credeți că s-ar putea spune despre România următorilor 100 de ani? Care sunt pericolele, slăbiciunile, riscurile actuale cel mai greu de depășit?

MIRCEA MIHĂIEŞ. Destinul nostru nu poate fi decât european. Ceea ce se va întâmpla cu Europa se va întâmpla și cu noi. Prin urmare, să fim cu ochii pe Bruxelles, de acolo va răsări (sau va apune, Doamne ferește!) soarele pentru români.

3. Ca intelectual implicat politic, cu responabilități publice, instituționale: cât de mult și cât de bine credeți că se vorbește în România despre viitor?

MIRCEA MIHĂIEŞ. La noi nu se vorbește mai deloc nici despre prezent. Și cu atât mai puțin despre viitor (cu excepția planificării concediilor). Suntem însă niște specialiști uluitori ai propriului nostru trecut, din ce în ce mai strălucitor și, inevitabil, grandios.

Despre festival

Mircea Mihăieș este invitat să conferențieze în cadrul ediției a IV-a a Festivalului de științe umaniste, organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad și desfășurat în sala cinematografului Arta între 19 și 21 aprilie. Tema ediției este România următorilor o sută de ani.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !