Mircea Purcaru: coşmarul firmelor

De Simion Todoca
2Comentarii
Mircea Purcaru: coşmarul firmelor
Vicepreşedintele IMM-urilor, despre eliminarea Formularului 088.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că Guvernul va elimina de urgenţă Formularul088, pe care l-a catalogat drept „coşmarul firmelor”. Prim-vicepreşedintele ALDE Arad, Mircea Purcaru, care este preşedinte al IMM-urilor pe partea de Vest a României şi vicepreşedinte la nivel naţional, explică pe scurt despre ce este vorba.

„Formularul 088 a fost introdus la 1 februarie 2015, printr-un ordin ANAF şi prevede că firmele care solicită înregistrarea în scopuri de TVA trebuie să completeze o Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA. În acest formular, erau impuse 20 de criterii de evaluare a firmelor care solicitau înregistrarea în scopuri de TVA sau era necesar de fiecare dată când se schimbau sediul, acţionarii sau administratorii unei societăţii comerciale. Prin ordin al preşedintelui ANAF au fost stabilite criterii pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA a societăților cu sediul activității economice în România, înființate în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sunt supuse înmatriculării la registrul comerțului. Problema este că acele criterii, sub pretextul luptei împotriva evaziunii şi corupţiei au fost pur şi simplu secrete, fiind cunoscute doar de către preşedintele ANAF, care semna aprobarea sau respingerea şi încă trei persoane. Nu erau notificate nici măcar Ministerului de Finanţe sau ministerului Economiei!

După nici o lună, Fiscul a început să trimită companiilor anularea „din oficiu” a codului de plătitor de TVA, nefiind în cauză rău platnici sau companii suspecte, ci de contribuabili cu taxele la zi.

În baza unor criterii „secrete” companii cu vechime, cu sute de angajaţi, cu cazier fiscal curat şi taxele achitate la zi, au primit înştiinţări că nu demonstrează intenţia sau capacitatea „de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni taxabile şi/sau scutite de TVA cu drept de deducere. Iată, pe scurt, de ce Liviu Dragnea are dreptate atunci când spune că acest formular a fost un coşmar pentru firme, în timp ce fostul premier, Dacian Cioloş, afirma că acesta este un sprijin pentru activitatea acestora”, explică Mircea Purcaru.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor