Misoginismul în politica arădeană

De Simion Todoca
2Comentarii
Misoginismul în politica arădeană
Numărul candidatelor partidelor arădene la parlamentare, mult sub o treime din listă.

Mai este puţin şi vine duminica alegerilor. Unele la care, cel puţin teoretic, partidele politice ar trebui să asigure o treime din locurile de pe liste reprezentantelor sexului frumos. Per total, la Arad condiţia este departe de a fi îndeplinită, numărul bărbaţilor fiind mult peste două treimi. Sigur, s-ar putea considera că femeile, neavând asigurate locuri eligibile, au refuzat să fie trecute pe liste, preferând să stea acasă în campanie, în loc să bată judeţul, muncind să adune voturi pentru bărbatul de pe locul unu. Pentru Senat candidează 48 de persoane, din care 35 de bărbaţi şi 13 femei. Nu este o treime, dar nici foarte departe, balanţa fiind echilibrată de către PNL, PRU şi USR, care au pe liste câte două femei şi trei bărbaţi. Alianţa Noastră România (ANR), ALDE şi PER au câte o femeie pe o liste de 4 candidaţi, în timp ce PMP, PRM şi UDMR au câte o singură doamnă pe liste de 5 candidaţi. Chiar dacă, de pildă, PRM are ca preşedinte o femeie ! PSR, care are un singur candidat, nu avea, evident, nicio obligaţie să asigure treimea cu pricina.

La Cameră, mai rău

Situaţia se prezintă şi mai rău pentru reprezentativitate, la listele pentru Camera Deputaţilor. Din totalul de 89 de candidaţi, 70 sunt bărbaţi, iar 19, femei. Campionii de la Senat sunt de-a dreptul codaşi la Camera Deputaţilor, PNL şi USR având câte 8 candidaţi şi o singură candidată, iar PRU două candidate şi 7 candidaţi, la fel ca PSD şi ALDE. La PRM, care, aşa cum arătam, are preşedinte o femeie, raportul este tot de 8 bărbaţi la o femeie, ca şi la UDMR. PSR are pentru Cameră tot un singur candidat, bărbat, desigur. Nici ecologiştii de la PER nu sunt chiar la o treime, având două femei din 7 candidaţi. Urcuşul este început de către formaţiunea lui Marian Munteanu, ANR, care asigură exact o treime, trei femei din 9 candidaţi, iar campionul absolut este PMP, care are pe listă nu mai puţin de 4 femei. Aşadar, putem vorbi despre misoginism la partidele arădene ? A propos, dintre toate partidele arădene, inclusiv cele care nu participă la alegeri, unul singur- PRM- are preşedinte femeie. Iar dacă o luăm mai din urmă, adică de când s-au înfiinţat partidele politice în Arad, doar doamna Dihelu, candidat pe lista ALDE, a fost preşedinte fondator al unui partid (PUR )care, după ce şi-a schimbat numele în PC a avut încă un preşedinte femeie, respectiv Lia Ardelean, care candidează ca independent.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor