Mitropolitul Ioan Meţianu – 100 de ani de la trecerea la cele veşnice

De Dorin Ocneriu
Mitropolitul Ioan Meţianu – 100 de ani de la trecerea la cele veşnice
În ziua de 3 februarie 2016 se împlinesc 100 de ani de la plecarea la ceruri a uneia dintre cele mai proeminente figuri religioase, civice şi patriotice ale Aradului şi Transilvaniei: mitropolitul Ioan Meţianu.

S-a născut la Zărneşti, jud. Braşov, la data de 9 mai 1828, a studiat Teologia la Sibiu fiind hirotonisit preot. Datorită calităţilor şi râvnei sale în lucrarea duhovnicească, se face remarcat drept un înflăcărat apărător al credinţei ortodoxe strămoşeşti şi ales protopop de Zărneşti, apoi membru în Sinodul Arhidiecezei Sibiu şi în Congresul Naţional Bisericesc. Activează şi pe plan politic, fiind ales în Dieta Transilvaniei de la Cluj, evidenţiindu-se în apărarea limbii materne în şcolile primare româneşti.

Din anul 1875 este ales episcop al Aradului, păstorirea sa fiind una deosebit de fructuoasă în ce priveşte statornicia în credinţa ortodoxă şi lupta pentru propăşirea neamului românesc din Imperiul Austro-Ungar. În acelaşi an este tuns în monahism la Mănăstirea Hodoş-Bodrog.

Multe sunt faptele lui mari din episcopatul arădean, dintre care amintim că a salvat şi ajutat sute de şcoli primare româneşti sortite pieirii de către guvernul de la Budapesta, a înfiinţat o şcoală medie de fete la Arad şi un internat pentru elevii români la Beiuş, o tipografie la Arad, a iniţiat foaia eparhială “Biserica şi şcoala”, a ridicat o nouă clădire pentru institutul teologic din Arad, a înfiinţat un fond pentru ajutorarea preoţilor săraci şi a preoteselor văduve, precum şi alte fapte de seamă.

A păstorit Aradul până în luna decembrie 1898, când a fost ales Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al românilor ortodocşi din Transilvania şi Ungaria, funcţie ecleziastică din care a contribuit şi mai mult la progresul bisericii ortodoxe din Ardeal şi apropierea ei de cea din Regatul României.

A iniţiat şi condus Iucrările de construire a catedralei mitropolitane din Sibiu şi a unei noi clădiri pentru Institutul Teologic de acolo, a înfiinţat diferite fundaţii pentru ajutorarea elevilor şi studenţilor români sau cu alte scopuri cultural-filantropice.

Înalt Preasfinţitul Mitropolit Ioan Meţianu a trecut în lumea celor drepţi la data de 21 ianuarie/3 februarie 1916, fiind înhumat în cimitirul bisericii Din Groapă din centrul Sibiului.

Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar arădenii şi toţi românii să-i păstreze memoria binecuvântată!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !