Moartea din computer

În urma unui studiu realizat în 45 de ţări şi regiuni, britanicii au ajuns la concluzia că în România copiii se descurcă foarte prost la scris şi la citit, situându-se abia pe locul 36.

Sub Republica Moldova şi mult sub nivelul din 2001, când s-a clasat pe locul 24 din 37 de participanţi.

Ce ascund cifrele, cine sau ce este responsabil de îndobitocirea- iertat să-mi fie cuvântul-copiilor ? Vina este aruncată, aproape în exclusivitate, pe computer, acel monstru care oferă mură în gură totul, fără să mai fie nevoie de un efort minim.

Desigur, în lumea de astăzi, calculatorul este la fel de vital ca şi aerul, ca şi apa, iar a-l priva pe un copil de accesul la acesta înseamnă a-l condamna la un handicap insurmontabil ulterior. Nu îmi ies din minte spusele unui profesor, umblat şi trăitor prin străinătăţuri, care, ca preşedinte de partid a încercat să le insufle tinerilor dragostea faţă de istoria României, faţă de neamul românesc, să îi înveţe valorile fiecărei doctrine şi respectul faţă de carte.

După o oarecare vreme îmi spunea că i-a venit mintea la cap şi că, din clipa aceea, îi va învăţa pe elevii lui doar cum să facă bani, cum să se descurce în viaţă, eliminând cu totul „balastul” spiritual şi intelectual. Desigur, atitudinea pe care a adoptat-o profesorul cu pricina nu a fost urmare a convingerii sale că aşa este bine, ci urmarea constatării că toate învăţăturile lui se izbeau ca de un zid impenetrabil, că nu îl ascultau decât, poate, vreo doi-trei adolescenţi veniţi de pe băncile unor şcoli de la ţară, care habar nu aveau ce anume le este „necesar” pentru a se forma din punct de vedere profesional.

Nu prea ce ştiau ei ce înseamnă formare din punct de vedere moral, dar, în virtutea bunei creşteri şi a necunoaşterii gustului fructului oprit, încercau să evolueze. Aceştia, câţiva, au fost receptivi la studiile care arătau că prin calculator se omoară, încet şi sigur, inteligenţa, înlocuită de rutină. Chiar dacă, prin forţa împrejurărilor, au învăţat să folosească, atât cât le este necesar, calculatorul, nu au devenit şi nu vor deveni sclavii lui. Important este să nu îi lase nici pe copiii lor să evolueze în această direcţie, să nu devină lipsiţi de orice capacitate de acţiune atunci când Internetul, din varii motive, devine inoperabil. Mai ales, să nu se lase manipulaţi de computer, să nu îl creadă atotputernic şi atoate ştiutor. Bieţii americani s-au convins în Afganistan de acest adevăr. S-au convins şi în Irak, după ce au prăpădit o droaie de rachete distrugând tancuri gonflabile umpute cu aer cald.Se mai convinge, din când în când, şi câte un oarecare posesor de cont, când se trezeşte că nu mai are în el nici bani de o franzelă. Revenind la odraslele românilor, efectul pervers al calculatorului este cauzat tot de către părinţi. Neavând, la vremea lor, aşa ceva, neştiind nici măcar ce este acela un calculator, cred că necesarul devine şi suficient. Este un efect absolut normal. Pe măsură ce părinţii se vor fi convins pe propria piele de moartea care poate veni prin computer, vor avea grijă să nu păţească şi copiii lor aşa ceva.

Orizontul de aşteptare nu este chiar atât de îndepărtat . Tot mai mulţi dintre copiii care au crescut cu calculatorul încep să aibă, la rândul lor, copii, şi ştiu deja că necesarul nu este şi suficient. Abia după o perioadă de tranziţie vor apărea şi cei care vor fi capabili să spună că un oarecare program din computer este o prostie şi îl va învăţa el pe prostul de computer ce să le spună celor care îl folosesc…

Simion Todoca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !