Modificări la renta viageră

De Andreea Pintea
Modificări la renta viageră
O serie de modificări au fost adoptate de Executiv, Legea 247/2005 privind renta viageră agricolă având acum o formă nouă.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a fost modificată legea privind acordarea rentei viagere agricole. Astfel, de renta viageră beneficiază și persoana care a fost pensionată pe caz de boală, gradele I și II, a cărei pensie de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârsta de pensionare. Rentierului aflat în această situație i se recunoaște dreptul la renta viageră agricolă ca urmare a verificării deciziei emisă de comisia de expertiză medicală, care atestă pensia de invaliditate și a deciziei pentru pensia pentru limita de vârstă.

Termen pe 2017

O altă modificare privește data până la care trebuie vizate carnetele de rentier. Potrivit APIA, rentierii arădeni trebuie să se prezinte până cel târziu pe 29 septembrie la centrul județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. „Pentru vizarea carnetului de rentier agricol, solicitantul (rentierul personal ori prin mandatar/curator/tutore) trebuie să semneze o declaraţie pentru obţinerea vizei anuale, conform anexei care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, însoţită de documente, pe baza cărora persoana desemnată de către Centrul judeţean al APIA”, mai susțin reprezentanții APIA.

Când se face plata?

Plata rentei viagere agricole se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Naţională a României din anul pentru care aceasta se datorează, prin mandat poştal sau virament bancar.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !