Moisiştii, cu „Magic of water” în Croaţia

Moisiştii, cu „Magic of water” în Croaţia
Este vorba despre un proiect Erasmus+ la care participă elevi şi profesori din patru ţări.

ARAD. Nouă elevi și doi profesori de la Colegiul Național ,,Moise Nicoară” Arad au participat, recent, la proiectul Erasmus+ „Magic of water” care s-a desfășurat în Croația. Proiectul a reunit elevi din patru țări: România, Germania, Anglia și Croația. Aceștia au prezentat cercetările făcute în țările lor de proveniență cu privire la apă ca sursă a vieții.

Activităţi

În programul de activități propus de partenerii croați au fost și câteva obiective importante precum vizitarea lacurilor Plitvice și a orașului Solin (unde există un apeduct construit în secolul III, în perioada împăratului Diocletian). După o experiență de rafting pe râul Cetina, a urmat o vizită în orașul Split. Toți participanții au desfășurat activități de analiză a apei pentru a determina puritatea acesteia în funcție de speciile de nevertebrate prezente aici. La Școala Gimnaziala Nr.15 (Mioc) fiecare țară a prezentat proiectele pregătite acasă, având ca tema „analiza apei”. De asemenea, o activitate importantă a fost și vizita la un centru meteorologic local unde elevii au putut afla cum se determină umiditatea aerului și cantitatea de precipitații. În plus, elevii au participat la ore de matematică, fizică, biologie și limba engleză. Vizita la Institutul Ruder Boskovic a fost deosebit de interesantă întrucât a fost ocazia de a participa la ateliere de geologie, biologie moleculară și biologie marină, dar și de a vizita laboratoarele ultramoderne în care cercetătorii analizează compoziția solului, cultivă celule și studiază viețuitoarele acvatice.

Un alt obiectiv important a fost Stația centrală de epurare și tratare a apei menajere din Zagreb. În ultima zi, toți elevii au prezentat pe grupe, în fața părinților, activitățile desfășurate pe parcursul săptămânii, diseminand astfel activitățile proiectului.

Obiective atinse

În această mobilitate au fost atinse toate obiectivele propuse (vizita de documentare, conștientizarea importanței apei în ecosistem, rolul omului în protejarea naturii), însă cel mai important obiectiv nescris a fost legarea unor prietenii, care vor rămâne strânse, probabil, pentru mult timp de acum înainte.

Andra Bornea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !