Moneasa, singura din masterplan

De Alin Gherasim
5Comentarii
Moneasa, singura din masterplan
© Moneasa, pe lista „speranţelor”     Foto: JA
Un parc de aventură, dar şi repunerea în circuitul internaţional a staţiunii Moneasa, pe lista de investiţii viitoare a Ministerului Turismului.

Judeţul nostru nu se prea poate lăuda cu multe obiective turistice majore, obiective turistice care să atragă vizitatori din ţară sau de peste hotare. Poate că singura marcă cu greutate a Aradului este staţiunea Moneasa. Numai că şi acest obiectiv pare a se „dezumfla” an de an. Lipsa investiţiilor, vechimea hotelurilor şi a serviciilor ori lipsa unor zone de agrement au făcut din Moneasa doar „staţiunea pensionarilor”, care ajung la poalele munţilor Codru Moma împinşi acolo de către Casa de Pensii, cu bilete gratuite. Totuşi, lucrurile s-ar putea schimba. Nu o spunem noi, o spun reprezentanţii Ministerului Turismului. Guvernul a adoptat, în ultima şedinţă, masterplanul de turism, un document cu 150 de proiecte pentru dezvoltarea turismului naţional. Singurul loc din judeţul nostru care a prins această listă este chiar staţiunea Moneasa. Cu toate că nu este un obiectiv de importanţă naţională, ci doar unul de importanţă locală, pentru staţiunea din Arad au fost gândite două proiecte: unul se referă la realizarea unui parc de aventură, iar cel de al doilea la repunerea în circuitul naţional al staţiunii din judeţul nostru.

Fără termene

Doar că simplul fapt că staţiunea Moneasa se află pe această listă nu înseamnă, cel puţin deocamdată, mare lucru. Şi asta pentru că nimeni nu spune când vor fi implementate proiectele de dezvoltare a turismului. Mircea Dobre, ministrul Turismului, a înaintat câteva date de reper: autorităţile locale trebuie să vină cu documentaţiile tehnico-economice până în decembrie 2018, iar până în decembrie 2019 cu autorizaţiile de construcţii. „Dacă nu vin cu documentele, proiectele dispar automat din hotărârea de Guvern”, a ameninţat ministrul. Iar la cum s-au mişcat în trecut autorităţile locale de la noi, e posibil ca Moneasa să depune documentaţiile cât mai aproape de termenul limită. Chiar şi aşa, de aici ar urma 2-3 ani pentru implementarea proiectelor. Aşadar, în cel mai fericit caz, staţiunea Moneasa ar putea să renască prin 2021. Asta dacă masterplanul de turism va fi respectat de Guvernele care se vor perinda la conducerea ţării. Dacă nu, asistăm din nou la un foc de paie.

Şi finanţarea

Potrivit hotărârii de Guvern care vorbeşte despre masterplanul de turism, finanţarea pentru dezvoltarea staţiunii Moneasa, care este considerat obiectiv de importanţă locală, va fi asigurată în proporţie de 85 la sută de la Ministerul Turismului, restul banilor urmând să fie asiguraţi de Primăria Moneasa.



5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor