Monografia satului Şiştarovăţ

De d.o
Reactualizat la:
1Comentariu
Monografia satului Şiştarovăţ
© Foto: Dorin Ocneriu
Cartea scrisă de Stelean-Ioan Boia a fost lansată în aceeaşi zi în care a avut loc Ruga satului.

Cu ocazia sărbătorii creştine a Adormirii Maicii Domnului – 15 august, în micuţa localitate Şiştarovăţ, satul de reşedinţă al comunei cu acelaşi nume, s-a lansat în cadru festiv o lucrare de excepţie, „Şiştarovăţ. Monografie”.

Autor este o reputată personalitate a învăţământului şi culturii arădene, prof.univ.dr. Stelean-Ioan Boia, fiu al satului Şiştarovăţ ajuns, după studii îndelungate şi după o activitate prodigioasă la catedră, cadru universitar al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, neobosit cercetător în analele istorice şi prolific autor de cărţi, articole şi studii de istorie.

Nici că se putea un loc mai potrivit pentru lansarea cărţii monografice decât Biserica Ortodoxă din localitate care, aşa cum spunea pr. paroh Mihai Dohangie, „de-a lungul veacurilor, alături de şcoală, a fost un stâlp puternic de sprijinire a românismului şi creştinismului împotriva încercărilor crunte de deznaţionalizare la care au fost supuşi românii bănăţeni şi ardeleni”.

Invitaţi

Despre carte şi autor au vorbit mai mulţi oameni de seamă ai Aradului şi Lipovei, precum profesorul şi ziaristul Ioan Tuleu, profesorul dr. în istorie Doru Bogdan şi prof. Petru Gherman, fiecare arătând în cuvântul său anumite aspecte de reţinut din lucrarea prezentată şi din munca neobosită a autorului.

A participat şi o delegaţie a Consiliului Judeţean Arad în frunte cu vicepreşedintele Claudia Boghicevici, precum şi primarul Lipovei, Mircea Jichici, alte personalităţi de marcă ale vieţii culturale din Lipova, Arad şi Timişoara.

„Era nevoie de o carte monografică în care să fie prezentată exhaustiv viaţa oamenilor din acest minunat colţ de Banat românesc. Dacă Sever Bocu, Ioan Suciu şi alţi oameni de seamă plecaţi de aici au ajuns vestiţi, este pentru că ei purtau în fiinţa lor secole de trudă, de omenie şi de tradiţii ancestrale, care le-au dat seva fiinţei lor dedicată poporului român” a spus prof.univ.dr. Stelean Boia în prezentarea cărţii.

Ruga satului

Ziua festivă a continuat cu Ruga Satului Şiştarovăţ unde, conform tradiţiei, s-a petrecut până târziu în noapte, în acordurile frumoaselor cântece bănăţene interpretate de îndrăgita solistă Carmen Popovici Dumbravă şi de alţi apreciaţi cântăreţi locali.

Primarul Dorel Marinel Jurjescu ne-a declarat: „Este o zi deosebită pentru satul şi pentru comuna noastră. Rugi se vor mai ţine, oameni vin şi pleacă, dar o carte va trăi peste veacuri, ca să aducă mărturie, acum şi în viitor, despre oamenii care au trăit pe aceste meleaguri. Marilor fii ai satului Şiştarovăţ – Sever Bocu şi dr. Ioan Suciu – li s-a adăugat, de o vreme încoace, un alt strălucit reprezentant, prof.univ.dr. Stelean Boia şi suntem mândri şi bucuroşi că a suflat colbul de pe chipurile strămoşilor, care vor trăi veşnic în amintirea noastră”.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor