Monografie artistică Onisim Colta la Essen

De Vasile Filip
Onisim Colta şi noul său album
Onisim Colta şi noul său album
La prestigioasa editură germană Klartext din Essen a apărut monografia-album a artistului arădean Onisim Colta.

Apariţia face parte dintr-un proiect multianual de promovare, în afara graniţelor ţării, a unor artişti plastici reprezentativi pentru România. Conform proiectului, în fiecare an este vizat spre promovare câte un artist consacrat şi, respectiv, câte un artist remarcabil din generaţia tânără. Până în prezent, au apărut în această formulă monografică albumele cu operele sculptorului, de mare anvergură, Marian Zidaru şi pictorului Sorin Maurice Novac, ambii din capitală.

Propunerea pentru Onisim Colta îi aparţine editorului Doina Talmann, care în 2007 a avut prilejul să participe la vernisajul unei ample expoziţii personale (106 lucrări de pictură, sculptură, desen, acuarelă şi obiect), semnată de artistul arădean în marele atrium al Bancii Sparkasse din Menden. Evenimentul – la a cărei reuşită a contribuit şi ICR „Titu Maiorescu” din Berlin, prin directorul său de atunci Adriana Popescu, tot o arădeancă la origine – s-a petrecut la invitaţia băncii cu ocazia împlinirii a 10 ani de la deschiderea filialei din Menden.

Vizionarea acelei expoziţii, urmată de o reîntâlnire cu lucrările lui Onisim Colta, în 2013 şi 2014 la Pavilionul Internaţional de Artă Bucureşti (Art Safari), a avut o importanţă decisivă în opţiunea editorului Doina Talmann pentru artistul arădean. La fel de importantă în demararea proiectului a fost susţinerea logistică şi financiară primită din partea ICR Bucureşti, după scrutinul care a avut loc în cadrul bordului ICR, unde Onisim Colta a obţinut peste 80 de puncte.

Albumul monografic, care va fi lansat oficial în România în 2016, la Bucureşti, are formatul 21 x 21 cm şi 160 pagini color, cu imagini după lucrări şi texte în limbile germană, engleză şi română, semnate de Călin Dan, directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană Bucureşti şi prof. univ. dr. Marcel Tolcea, fostul director al Muzeului de Artă din Timişoara. Fiecare început de capitol (Desen, Pictură, Acuarelă, Sculptură, Obiect) este însoţit de un citat semnat de Pavel Şuşară, Radu G. Ţeposu, Mircea Zaciu şi Corneliu Antim.

Volumul, apărut în condiţii grafice ireproşabile, a fost îngrijit de editorul şi rafinatul om de artă Doina Talmann.

În ţară

Conform cutumelor, distribuţia monografiei-album se va face, după lansare, prin reţeaua de librării Cărtureşti din ţară dar poate fi achiziţionat de străini şi direct de la editura Klartext din Essen.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !