Monumentul Marii Uniri, tot fără soluție

De Andreea Pintea
1Comentariu
Monumentul Marii Uniri, tot fără soluție
Adrian Todor: „Ministerul Culturii ne-a transmis că Falcă se opune amplasării monumentului Marii Uniri”.

Despre amplasamentul monumentului Marii Uniri s-a discutat inclusiv în Consiliul Local, acolo unde în august 2017 nu s-a reușit ajungerea la un consens. În acest context, deputatul PSD Adrian Todor a adresat, la finele anului trecut, o întrebare ministrului Culturii, cu privire la situația monumentului Marii Uniri de la Arad.
„Răspunsul primit din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale ne arată lipsa de interes a domnului Falcă față de monumentul Marii Uniri sau Centenar. Ministrul Lucian Romașcanu susține că monumentul se află pe teritoriul României, în custodia autorului, care așteaptă să-l amplaseze. Din păcate, Primăria Arad refuză efectiv să pună la dispoziție un spațiu pentru acest monument, printr-o hotărâre a Consiliului Local, primarul Gheorghe Falcă anunțând Ministerul Culturii că vrea să renunțe la Lacul Pădurice, urmând ca noua locație să fie Piața Catedralei. Monumentul e doar un pretext pentru ca Gheorghe Falcă să facă loc în acea piață unui supermarket. Numai că acel proiect a fost retras în august 2017, la presiunea arădenilor, iar primarul Gheorghe Falcă a susținut că va transmite Ministerului Culturii un punct de vedere, pentru ca monumentul să fie totuși amplasat pe Lacul Pădurice. Acest punct de vedere nu a mai ajuns la minister, ceea ce demonstrează că primarul Falcă se opune amplasării monumentului Marii Uniri la Arad, o idee susţinută încă de la 1920 de marele Vasile Goldiş”, explică deputatul PSD de Arad, Adrian Todor.

Ce spune Ministerul?

Potrivit răspunsului transmis de Ministerul Culturii, ducpă spusele deputatului, „primarul municipiului Arad, domnul Gheorghe Falcă, a prezentat posibilitatea renunțării la actualul amplasament (mijlocul Lacului Pădurice) aprobat prin HCLMA 88/2010, în favoarea Pieței Catedralei Vechi”. Ministerul a mai precizat și că „Aradul merită acest monument, dat fiind rolul important pe care l-a jucat în făurirea Marii Uniri de la 1918, prin personalități remarcabile precum Vasile Goldiș. Acest monument ar fi simbolul recunoștinței întregii națiuni, de unde și importanța sa. Ministerul Culturii și Identității Naționale se află în dialog cu reprezentanții autorităților locale, pentru identificarea unei soluții în vederea amplasării într-un timp cât mai scurt a monumentului în municipiul Arad”.

Taguri:


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor