Muzeul arădean, la 125 de ani

De Eugen Rogojan
2Comentarii
Muzeul arădean, la 125 de ani
Înființat în 1893, Complexul Muzeal Arad s-a dezvoltat continuu în 125 de ani, devenind un actor important pe scena culturală arădeană.

În urmă cu 125 de ani, în urma eforturilor depuse de Asociația ”Kölcsey”, de comitetul pentru muzeu și de municipalitate, muzeul din Arad a fost deschis în 1893 ca expoziție de relicve al Revoluției de la 1848/49, etalată în holul de la etajul II al Teatrului de Stat, 15 martie 1893 fiind considerată a fi data oficială a fondării muzeului arădean. După deschidere, donațiile și achizițiile de relicve au crescut exponențial. Dintre donator se remarcă Atzél Péter (primarul Aradului între 1867 și 1871), baronul Bohus László, Salacz Gyula (primar între 1875 și 1901) și Institoris Kálmán (primar între 1901 și 1905).

Două decenii mai târziu, muzeul a fost mutat în nou construitul Palat Cultural, alături de filarmonica și biblioteca orașului. Piesele din vechiul muzeu au fost mutate ianuarie 1913. La Palat au fost amenajate, alături de vechea expoziție de relicve, săli de expunere pentru colecția de arheologie și istorie medievală, dar și o galerie de artă europeană. În perioada interbelică au fost adăugate o expoziție de etnografie și două camere memoriale, dedicate oamenilor politici arădeni Vasile Goldiș și Ștefan Cicio-Pop (în 1934).

Colecție în creștere

„Oglindă a trecutului istoric și a locuirilor umane din aria actualului județ Arad, dar și depozitarul unor mari valori de patrimoniu cultural, Complexul Muzeal Arad privește în urmă cu mândrie: a pornit în anul 1893 cu o colecție formată din aproape 2.400 de bunuri culturale, pentru ca în etapele sale de dezvoltare să ajungă azi la peste 133.000 de bunuri culturale în registrele sale de inventar. Domeniile variate în care excelează colecțiile muzeale arădene sunt cele cunoscute deja publicului ce i-a trecut pragul sau l-a studiat, respectiv colecțiile de științele naturii, arheologie, istorie medie, modernă și contemporană, artă și etnografie, memorialistică și documente istorice, adunate în cele 33 de colecții și fonduri ale Complexului Muzeal Arad”, spune dr. Constantin Inel, managerul Complexului Muzeal Arad.

Gală aniversară

Pe 20 decembrie, cu sprijinul Consiliului Județean, cei de la Complexul Muzeal Arad vor organiza o gală aniversară, începând cu ora 17. Vor fi acordate diplome și medalii aniversare instituțiilor publice, colaboratorilor și partenerilor, va fi vernisată o expoziție aniversară și va fi lansat un catalog, iar de la ora 19, Filarmonica de Stat Arad va oferi un concert de gală celor prezenți.

Clădirea așteaptă lucrările

La 125 de ani de la inaugurarea muzeului și la 105 ani de la inaugurarea Palatului Cultural, partea de clădire în care se află Complexul Muzeal Arad este într-o stare avansată de degradare. De pe laturile dinspre Parcul Copiilor cade tencuiala, o mare bucată fiind acoperită de plasă de protecție, iar acoperișul dă și el semne de șubrezenie. Acum câteva luni, Consiliul Județean anunța că va începe procedurile de reabilitare.

Taguri: , ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor