Muzica a spulberat criza

5Comentarii
Muzica a spulberat criza
ARAD. Salarii tăiate, cheltuieli diminuate, ameninţată cu desfiinţarea Corului Academic, Filarmonica din Arad a reuşit în acest an greu performanţa de a aduce în sala de spectacole cel mai mare număr de arădeni din ultimii trei ani, peste 16 000 de spectatori.

Banii încasaţi din bilete şi abonamente, aproape 150 000 lei, constituie 53% din veniturile proprii realizate, o triplare a sumei faţă de anul 2008. A crescut şi numărul fidelilor muzicii clasice, numărul de abonamente vândut a ajuns la 111 faţă de 78 în 2009. Cele mai gustate concerte au fost cele de operă şi operetă, dar şi repertoriul compus din creaţii simfonice celebre. Merită menţionate cele două concerte, Concert Carnaval şi Rock Simfonic, care au înregistrat printre cele mai mari succese de casă.

Necazuri vechi şi noi

Cu siguranţă suma obţinută din venituri proprii  ar fi fost mai mare dacă nu ar fi fost diminuată capacitatea sălii prin desfiinţarea scaunelor şi înlocuirea lor cu cele de astăzi. O veche şi mare durere a Filarmonicii arădene dar şi a melomanilor care în ciuda disconfortului oferit  se încăpăţânează să vină la concerte.  Nu la fel de încăpăţânaţi sunt însă şi clienţii care solicită sala pentru diferite evenimente.

Numărul acestora a scăzut foarte mult, dat  fiind  condiţiile oferite. Un alt element care  a dus la reducerea semnificativă a veniturilor din închirierea spaţiilor (a scăzut de la 46.390 lei în 2009, sau 51.560 lei în 2008 la 13 200 lei în 2010) este şi  transformarea sălii de repetiţii în sală de nunţi. Din fericire, melomanii arădeni, consecvenţi cu pasiunea lor pentru muzica clasică, au compensat atât cât se poate financiar, şi 100% emoţional, efortul depus de fiecare angajat al Filarmonicii pentru ca Aradul să rămână un oraş cultural.

Număr de concerte

În acest an au avut loc 92 de concerte. Dintre acestea, 29 au fost concerte simfonice, 17 vocal-simfonice, 13 au fost concerte corale, 14 educative și 19 recitaluri camerale.

„Numărul tot mai mare de spectatori arată cât de importantă este existența filarmonicii în viața arădenilor ” Rodica Tălmaciu.

Monica Ardelean

monica.ardelean@informmedia.ro5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor