În Rusia a fost ales parlamentul municipal

În Rusia a fost ales parlamentul municipal
Moscoviţii s-au prezentat astăzi la urne pentru a-şi alege consilierii locali. Scrutinul este considerat un test pentru modificările aduse de Vladimir Putin legii electorale în special şi spectrului politic în general.

De la destrămarea Uniunii Sovietice, marele oraş, cu cei 10 milioane de locuitori ai săi, şi-a ales prin vot direct primarul.

Recentele reforme promulgate de preşedintele Federaţiei Ruse în virtutea unei democoraţii originale i-a scutit pe localnici de această corvoadă. Cu toate acestea, scrutinul nu este lipsit de interes.

Partidul de guvernământ, Rusia unită, condus la nivel local de primarul Iuri Lujkov, al cărui mandat expiră peste doi ani, este considerat principalul favorit. Campania electorală a fost oarecum tulburată de interdicţia de a participa impusă formaţiunii naţionaliste Rodina (Patria), după difuzarea unui spot electoral care îi denigra pe imigranţii din Caucaz.

Alegerile din capitala Rusiei sunt considerate totodată un test pentru verificarea încrederii electoratului în cele trei mari curente politice de pe eşichierul rusesc: democraţii, de orientare liberală, naţionaliştii şi comuniştii.

Moscova este cea mai bogată regiune a Federaţiei Ruse, aici concentrându-se 20 la sută din economia imensei ţări. Rezultatul scrutinului municipal, constituie aşadar, pe bună dreptate, o radiografie destul de exactă a orientării întregului electorat.