Nădlăcanii au aprins a doua lumânare de Advent din „coronița” gigantică din centrul orașului

De Diana Dutu
1Comentariu
Nădlăcanii au aprins a doua lumânare de Advent din „coronița” gigantică din centrul orașului

Ceremonia a avut loc duminică, în prezența oficialilor din administrația locală și a reprezentanților cultelor religioase.

Duminică, 10 decembrie, comunitatea locală din Nădlac a participat la ceremonia de aprindere a celei de a doua lumânări din Coronița de Advent. Coronița este, de fapt, o coroană uriașă din ramuri de brad „construită” pe marginile fântânii arteziene din parcul central al orașului. Lumânarea a fost aprinsă de doi copii, în prezența primarului Ioan Radu Mărginean, a viceprimarului Dušan Šomrak și a preoților și pastorilor din bisericile romano-catolică, greco-catolică, ortodoxă sârbă, penticostală și baptistă. La aprinderea celei de a doua lumânări, reprezentanții fiecărui cult religios au oficiat o scurtă slujbă, urmată de un program de colinde susținut de fiecare cult prezent la ceremonie.

Povestea Coroniței de Advent

Adventul – care marchează începutul postului Crăciunului la unele culte – este un timp de așteptare, de speranță și începutul anului bisericesc în bisericile evanghelicelutherane, reformate, în biserica romano-catolică și în cele neoprotestante. Adventul este împărțit în patru duminici înaintea nașterii Mântuitorului. Anul acesta, duminica a patra de Advent cade exact în ziua Ajunului de Crăciun.

În această perioadă, comunitățile religioase realizează Coronițe de Advent. Acesteasunt confecționate din ramuri de brad și sunt prevăzute cu patru lumânări, care sunt aprinse succesiv în cele patru duminici din timpul Adventului. Obiceiul provine din Biserica Evanghelică și a fost preluat în Biserica Catolică din spațiul de limbă germană și din restul spațiului central-european.

Tradiția nădlăcană

Nădlacul este un oraș multi-etnic și multi-confesional, comunitatea locală fiind formată din mai multe culte creștine: evanghelici lutherani, ortodocși români, ortodocși sârbi, romano-catolici, greco-catolici, reformați, baptiști și penticostali. Dar pe toți îi unește credința în Dumnezeu. Iar aprinderea lumânărilor de Advent este tocmai expresia acestei uniuni spirituale.

Prima lumânare a „Coroniței” de Advent din centrul orașului a fost aprinsă, pe 3 decembrie, de primarul orașului Nădlac, Ioan Radu Mărginean, în prezența preoților din biserica evanghelică lutherană și ortodoxă română, care au oficiat o scurtă slujbă religioasă, după care corurile bisericilor prezente au intonat colinde.

Duminica următoare (17 decembrie) se va aprinde cea de a treia lumânare, chiar în timpul concertului de Crăciun organizat de către Primăria orașului Nădlac, în prezența preoților și a comunității locale. Cea de a patra lumânare va fi aprinsă în ziua Ajunului de Crăciun.

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor