Năravul din fire n-are lecuire

Mare agitaţie, joi, în presa de la noi. Toate canalele de radio şi televiziune, toate site-urile ziarelor au luat din zbor şi au tocat de după-amiază şi până în noapte ştirea că Adrian Mutu a fost găsit pozitiv la un control antidoping.

Nu căzuse un avion cu sute de pasageri la bord, nu s-a zguduit pământul de un nou cutremur nimicitor. Nimic de acest gen – un fotbalist, e drept destul de cunoscut, a fost descoperit că s-a folosit de o substanţă interzisă . Cum să ne explicăm această aplecare în exces asupra „cazului Mutu”? Să nu fi fost pe agenda zilei şi alte subiecte interesante?

Sigur că au fost. Însă cazul Mutu, acest nou caz Mutu a oferit un prilej neaşteptat pentru cei din media, pentru sportivi şi comentatori cu varii ocupaţii, de a-şi exprima sentimentele pe care le nutresc faţă de Mutu. Dacă rememorăm conţinutul ştirilor, al dezbaterilor, tonul acestora, constatăm că majoritatea ascundeau o plăcere cinică de a-l vedea pe Mutu din nou în impas. Se vorbea de faptul că Mutu ar putea fi suspendat pentru patru ani (pedeapsa poate fi de 1-4 ani), că la 35 de ani va fi prea bătrân pebntru a mai reveni. Altfel spus, lui Mutu i se cânta prohodul carierei de fotbalist.

Cum spuneam, subiectul a fost abordat cu cinism, cu o răutate ce nu putea fi disimulată, hrănită de plăcerea de a vedea cum se prăbuşeşte o statuie. De unde îşi trage seva acest cinism, din ce se hrăneşte el? Şi apoi, nu suntem în faţa unei atitudini nepotrivite faţă de o vedetă, faţă de un fotbalist care a făcut câteva lucruri bune şi pentru fotbalul românesc? Ei bine, reacţia quasigenerală reprezintă replica unor exponenţi ai opiniei publice la numeroasele dezamăgiri la care i-a supus Adrian Mutu. Fotbalistul acesta se dovedeşte, pe măsură ce trece timpul, a fi un mare trişor – trişează cu regulile fotbalului, cu normele morale, cu viaţa în general. Ne-a propus tipul de vedetă care cochetează şi chiar este logodit cu lumea interlopă, cu drogurile, cu viaţa împănată cu alcool şi femei uşoare. Românii l-au preţuit, l-au ridicat pe soclu în chip de statuie, dar de la înălţimea respectivei statui fotbalistul-vedetă le-a arătat dispreţ, le-a înşelat în repetate rânduri aşteptările. De aceea, modul în care a fost abordat în media noul „caz Mutu” era tuşat de satisfacţia că undeva s-a făcut o dreaptate, că trişorul a fost prins.

Tristan Mihuţa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase