NATO se reuneşte pe tema violenţelor

Reactualizat la:
NATO se reuneşte pe tema violenţelor
Protestul musulmanilor faţă de caricaturile cu Mohamed care au apărut în presa occidentală a continuat. Mii de oameni au ieşit pe străzi şi au scandat împotriva ţărilor unde au apărut imaginile care îl ridicularizau pe profet.

NATO se va reuni mâine în Sicilia pe teme violenţelor din ţările arabe. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Javier Solana, a anunţat că se va deplasa personal în statele unde au avut loc protestele violente.

După ce cu o noapte înainte, protestatarii au incendiat ambasada daneză de la Teheran, ţinta musulmanilor a fost de această dată reprezentanţa diplomatică din Norvegia.

În Afganistan, cel puţin 1000 de persoane au protestat în provincia Herat şi în capitala Kabul, violenţele nu au lipsit nici de aici. Mulţimea a ars steagurile Germaniei şi Danemarcei şi a strigat moarte statului danez şi celui israelian. Deşi forţele de securitate înconjurau ambasada Danemarcei, protestatarii au aruncat cu pietre în geamurile clădirii, în timp ce în oraşul Maymana mulţimea înarmată a atacat baza NATO. În timpul violenţelor de aici, un protestatar a fost împuşcat mortal şi doi soldaţi norvegieni au fost frav răniţi.

Aproximativ două sute de persoane, dintre care mulţi tineri, au mărşăluit paşnic pe străzile oraşului Basra din sudul Irakului. Protestatarii i-au jurat credinţă până la capăt profetului Mohamed.

Demonstraţiile credincioşilor musulmani au cuprins şi oraşul Baku, capitala Azerbaidjanului. La puţin timp după ce oamenii au ieşit pe străzi, au izbucnit violenţele şi forţele de ordine au arestat câteva persoane. Cu toate acestea, autorităţile au permis în continuare desfăşurarea marşului, dar au blocat accesul spre ambasada daneză.

Palestinienii au ieşit pe străzi la Rafah. Cu Coranul în mână, ei au condamnat caricaturile din publicaţiile străine şi au afirmat că este una dintre cele mai mari insulte aduse Islamului. În aceeaşi zi, într-un ziar israelian a apărut în miniatură o copie a desenului original care a declanşat valul de proteste în lumea arabă.

La Amman, lângă consulatul Danemarcei din Iordania s-au strâns mii de oameni care au ars steagurile Danemarei, Israelului şi Statelor Unite. Mulţimea revoltată a cerut boicotarea produselor statelor care au jignit religia Islamului.

La Damasc, forţele de ordine au format un coordon de securitate în jurul ambasadei Franţei.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Kofi Annan, şi preşedintele Organizaţiei Conferinţei Islamice au emis un comunicat în care se arată alarmaţi că situaţia a scăpat de sub control din cauza publicării caricaturilor cu profetul Mahomed.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !