“Ne-am contaminat de panica!”

Reactualizat la:
6Comentarii
“Ne-am contaminat de panica!”
ARAD. Scandalul laptelui contaminat de la Arad are efecte pe termen lung, iar producătorii par a fi cei mai afectaţi prin pierderile pe care le vor înregistra. În ceea ce priveşte populaţia, crescătorul de bovine dr. Boldiş Szilmer a ţinut să precizeze: „Ne-am contaminat cu panică!”.

Aflatoxina: pericol sau nu?

Ce este aflatoxina şi de unde apare? Păi, în lipsa unei poziţii oficiale din parte autorităţilor naţionale pentru lămurirea populaţiei, dr. Boldiş a explicat: „Aflatoxina se găseşte şi în cel mai pur izvor. Practic, anul 2012 a fost unul extrem de secetos, iar furajele au fost contaminate cu acest tip de mucegai – ce nu poate fi sesizat fără analize specifice, care a ajuns mai apoi în mâncarea animalelor şi în laptele colectat de la acestea. Cu toate acestea, nivelul depistat este unul ce nu trebuie să ducă la panică sau îngrijorare. În Uniunea Europeană, întrucât nu au fost probleme de acest gen, nivelul maxim stabilit de aflatoxină este unul extrem de scăzut – 0,05 micrograme per kilogram, pe când în Statele Unite, spre exemplu, nivelul maxim admis este de zece ori mai mare, fără a fi considerat nociv! Acum trebuie să înţelegem că laptele din România depistat de autorităţi a avut un nivel de depăşire de maxim 0,10 micrograme, adică în continuare mult mai mic decât cel adminis peste Ocean”.

Cât despre situaţia creată la nivel naţional în acest scandal al laptelui, doctorul Boldiş Szilmer apreciază că: „Sunt manevre economice. Să fim realişti: laptele din Ungaria sau Germani nu este mai comestibil decât cel din România!”.

Impact pe termen lung

Cert este că în acest moment producătorii au o mare problemă întrucât există toate premizele ca preţul laptelui să scadă vertiginos pe fondul acestui scandal. „Anul de cotă de lapte de încheie pe 31 martie, iar de la 1 aprilie se va aplica un nou preţ. În acest moment ne aşteptăm la o scădere de cel puţin 20% a preţului de cotă. Lipsa de transparenţă şi lipsa unui stingător pentru a stinge acest «incendiu» cu lapte au făcut ca fermierii să fie nevoiţi să «bea» acest lapte foarte amar”, a mai spus arădeanul. În anul de cotă 2012-2013, un litru de lapte a fost vândut în medie cu 1,2-1,3 lei.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor