Negocieri dure pentru CL

De Simion Todoca
Negocieri dure pentru CL
© La Primăria Chişineu Criş se negociază
În timp ce unii primari de oraşe nu au grija majorităţii în consiliile locale, pentru alţii negocierile sunt foarte complicate.

La Sebiş, partidul primarului Gheorghe Feieş – PNL, a obţinut 11 consilieri din totalul de 15, ALDE având doi, iar PSD şi PMP, câte unul. Deci, PNL va avea şi viceprimarul, dacă nu cumva diversele negocieri subterane la nivel judeţean ar duce la o surpriză, dar şi majoritatea confortabilă în Consiliul Local. La Ineu, Călin Abrudan, de la PNL, şi-a asigurat 10 consilieri din 15, PSD având 3, iar PMP-2. Aceeaşi situaţie ca la Sebiş, viceprimarul fiind, teoretic, al PNL. La Chişineu Criş, Gheorghe Burdan are doar 6 consilieri PSD din 15, doar cu unul mai mult decât PNL. Situaţia este extrem de complicată, UDMR, PMP, PRM şi ALDE având câte un mandat. Pentru a avea majoritatea, Burdan mai are nevoie de minimum doi, iar aceştia ar putea fi de la ALDE şi PRM sau UDMR. Ecuaţie extrem de grea: toate cele 4 partide au câte un consilier, fiecare putând revendica funcţia de viceprimar în schimbul susţinerii. În mod normal, favorită ar fi UDMR, Burdan primind foarte multe voturi de la maghiari, dar ce te faci dacă celelalte se pun de-a curmezişul? Ne referim mai ales la ALDE, care ar fi normal să ceară funcţi pentru el, ca aliat de facto, decât să o dea unui partid aliat cu PNL. Totuşi, având în vedere relaţiile tradiţional bune între PSD şi PRM, este suficient ca PRM să-l susţină pe Burdan fără a-i cere funcţia de viceprimar. Aşadar, pe lângă consilierul UDMR, care ar putea fi viceprimar, Burdan mai trebuie să lămurească minimum unul, fie de la PRM, fie de la ALDE, fie de la PMP.

Viceprimar slovac la Nădlac

La Nădlac, funcţia de viceprimar este clar destinată Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor, care a câştigat patru mandate de consilier, care, adăugate la cele 5 ALDE îi asigură primarului Mărginean 9 din 15, faţă de cele 5 ale PNL. Consilierul PSD este clar că va fi alături de el. La Pecica, nicio problemă pentru PNL-istul Petru Antal: 11 consilieri PNL, 3 UDMR, 2 de la PSD şi unul de la PMP, iar UDMR va avea viceprimar. La Curtici, edilul liberal Bogdan Ban are 7 consilieri PNL şi va avea nevoie ca de aer de cei doi ai M10, singura soluţie fiind acordarea funcţiei de viceprimar acestui partid. Pe lângă cei 5 ai PSD mai există şi un independent. La Pâncota, primarul PSD Dan Pocrişer are 11 consilieri PSD faţă de doar 4 PNL, deci totul este clar. La fel, la Şiria, PNL-istul Valentin Bot are tot 11 consilieri liberali, PSD-3, ALDE-1. La Sântana, Daniel Tomuţa are 12 consilieri de la partidul său, PNL, 4 sunt de la PSD şi unul de la Forumul Democrat German. Aşadar, nicio emoţie. În fine, la Lipova, situaţie simplă pentru PSD: are primarul- Mircea Jichici şi 12 consilieri, la care se adaugă 3 de la PNL şi 2 de la M10.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !