Nemulţumit de „comuna” Lipova

3Comentarii
Gheorghe Brânda
Gheorghe Brânda
LIPOVA – Cetăţeanul Gheorghe Brânda se luptă cu autorităţile şi semenii, pentru binele public.

Gheorghe Brânda locuieşte în oraşul Lipova pe strada Crucii la nr. 33. Acolo s-a născut în urmă cu 71 de ani şi, după mulţi ani petrecuţi pe alte meleaguri, unde l-au dus serviciul şi soarta, după pensionare s-a întors la Lipova. A renovat casa părintească şi acum locuieşte acolo, alături de soţia sa. Are pensie bună, sănătatea îi permite să lucreze în gospodărie şi s-ar părea că toate sunt bune. Dar…

Îi pasă

Cititorul nostru este un om cu un spirit civic dezvoltat. El a observat o serie lungă de nereguli în ceea ce priveşte gospodărirea oraşului şi nu s-a sfiit să le ceară socoteală autorităţilor locale, actuale sau din trecut. Astfel, a devenit un ghimpe în coasta Primăriei, care i-a trimis pe cap diferite controale, care l-au şicanat în mai multe rânduri, ba chiar l-au amendat.

„Am sesizat starea proastă a străzii noastre şi am cerut să se ia măsuri de amenajare a ei. Au venit de la Primărie şi m-au amendat pentru că de la mine din curte apa pluvială curge pe stradă. Dar unde să se scurgă, dacă nu este canalizare?” – se întreabă omul. Nu este mulţumit nici de vecini, care nu curăţă rigolele, apa băltind tot timpul pe stradă.

Inerţii

În 1961 a plecat pe şantier, lăsând în urmă un orăşel cochet, curat, cultural, cu oameni deschişi şi educaţi. După 40 de ani, a revenit în oraşul său natal, pentru a-şi petrece aici restul zilelor. A găsit o comună mare şi urâtă, cu străzi noroioase, trotuare sparte şi clădiri neîngrijite.

A încercat să urnească unele inerţii, dar s-a izbit atât de indiferenţa autorităţilor vremelnice, cât şi de privirile piezişe, ostile chiar, ale semenilor săi, care ar fi trebuit să i se alăture în lupta inegală pe care o poartă pentru binele public. De aceea, ultimul demers pe care-l mai face este la Adevărul, deşi ştie că presa nu rezolvă problemele comunităţilor, doar le semnalează.

Unde şi când şi-a pierdut Lipova spiritul de „oraş regesc”? Oare comunismul să nu fi adus decât rău în viaţa noastră ? Oare cei 16 ani de tranziţie postdecembristă să fi abrutizat atât de mult spiritul civic în goana după bani, încât să nu mai distingem binele de rău ? Sunt întrebări pe care Gheorghe Brânda, ca şi alţi bătrâni lipovani, care au prins vremuri mai bune în oraşul de la defileul Mureşului, şi le pun în plimbările lor agale pe străzile mustind de istorie, dar şi de indiferenţa prezentului.

 

FACT-BOX

Ruşinea noastră!

„Nu sunt cârcotaş, nici reclamagiu, dar mă doare sufletul să văd cum nişte comune mai mari precum Ineu, Pâncota sau Curtici depăşesc astăzi cu mult Lipova, Perla Mureşului şi a Banatului. Spre cinstea lor şi ruşinea noastră!”

D.O.

3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor