Noaptea albă a muzeelor, la Arad, Șiria și Lipova

De Eugen Rogojan
Noaptea albă a muzeelor, la Arad, Șiria și Lipova
O nouă ediție a evenimentului european Noaptea Muzeelor va avea loc pe 18 mai (și) la Arad, Șiria și Lipova.

Complexul Muzeal Arad ia parte, din nou, la evenimentul european iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005, Noaptea Muzeelor – zi în care muzeele vor fi deschise până la – sau după – miezul nopții, iar intrarea va fi gratuită.

La Complexul Muzeal Arad, secția Istorie (Palatul Cutlural, etajul 2), vor fi deschise expoziția permanentă și expozițiile Bizere – Art&Tehnology, 1848/49 – Repere din Colecția de relicve a muzeului arădean, Prima capitală a Marii Uniri, Decembrie 1989, dar și Expoziția Fotbalului arădean de la începuturi la consacrare, unde sunt prezentate colecțiile Radu Romanescu, Mercea și „Iosfi Sârbuț” a Complexului Muzeal Arad (CMA). În cadrul acestei expoziții vor fi invitați Ioan Igna, Gyuri Vaczi și recent aniversatul Flavius Domide.

Minunile stupului și ateliere

La secția Științe ale Naturii, aflată tot în Palatul Cutlural – intrarea dinspre Parcul Copiilor – vor fi deschise Expoziția Minunile stupului, curatoriată de dr. Camelia Patko (exponate ale lui Ioan Bobescu, prisăcar din Șuștra, județul Timiș), expoziția de pictură pe sticlă „Cum vrei să arate muzeul tău?” (a elevilor de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”), expoziția „De la lemnul scobit la tezaur. Odiseea unei monoxile”, expoziția kinema ikon – proiecții de filme proprii. Totodată, se vor organiza ateliere de pictură pentru copii (cu vârsta de peste 7 ani) și adulți, de către Asociația Culturală „Noua Acropolă” Arad.

„Artă” și „Clio”

La Muzeul de Artă, de pe strada Gheorghe Popa de Teiuș nr. 2-4, etajul doi, pe lângă expoziția permanentă de artă europeană și românească, vor putea fi vizitate expozițiile „Un alb surâs”, a Doinei Mihăilescu (curator Oliv Mircea), expoziția de pictură „Eugen Popa – 100 de ani de la naștere” (curator dr. Adriana Pantazi, CMA), „Josepha Blanchet” în sala kinema ikon, dar și expoziția și atelierul dr. Adrian Sandu.

Nici Sala Clio, de pe strada Horia, nu a fost uitată. Aici va fi deschisă expoziția „100 de ani de administrație românească în Arad”, curatoriată de dr. Felicia-Aneta Oarcea și dr. Adriana Pantazi. În cadrul acestei expoziții, voluntarii Asociației IR 33 Cetatea Aradului vor oferi momente de reenactment istoric.

În județ

La Lipova, Muzeul Orășenesc – Casa Sever Bocu îi va aștepta pe curioși cu expoziția foto-documentară „Lipova și satele de pe Valea Mureșului”, expoziție de imagini de colecție, curatoriată de Corina Dubeștean, dr. Gabriel Hălmăgean și Dr. Sorin Sabău. Ca evenimente conexe, cei de la muzeul din lipovan au pregătit un recital Ricardo Caria și un recital al formației de muzică ușoară a Clubului Copiilor din localitate, coordonată de prof. Corin Drăgoi.

Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” din Palatul Bohuș de la Șiria va fi și el deschis până târziu în noapte. Expoziția de pictură „Salonul șirian de artă plastică”, a cărei curator este prof. Gorun Rodica, îi va aștepta pe vizitatori până la miezul nopții. Tot acolo vor fi proiectate și mai multe filme documentare etnografice din județ, realizate de dr. Gabriel Hălmăgean și dr. Sorin Sabău.

Programul Nopții Muzeelor

Intrarea la toate cele menționate mai sus este gratuită în timpul Nopții Muzeelor. Expozițiile vor avea ușile deschise după următorul program: Palatul Cultural – 20:00 – 2:00, Muzeul de Artă – 20:00 – 2:00, Sala Clio – 20:00 – 2:00, Muzeul Orașului Lipova – 18:00 – 24:00, Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” Șiria – 18:00 – 24:00. Orele anunțate pentru închiderea expozițiilor reprezintă, în fapt, ora de intrare a ultimului vizitator.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !