Noi construim permanent, iar populismele altora nu ajută Aradul

Noi construim permanent, iar populismele altora nu ajută Aradul
Noi construim permanent, iar populismele altora nu ajută Aradul
ARAD – Interviu cu Gheorghe Falcă, candidatul PD-L pentru Primăria Arad.

Jurnal arădean- Se apropie alegerile şi au început deja atacurile.

Gheorghe Falcă- Şi eu consider că unii oameni care au lucrat în administraţie şi alţii care lucrează încă vin cu acuze populiste doar pentru a culege voturi. Eu mi-am propus ca la aceste atacuri să nu răspund.

Sunt sigur că cetăţenii ştiu ce a făcut bine şi ce rău domnul Popa şi tot cetăţenii ştiu activitatea domnului Dekany în aceşti opt ani de când lucrează în administraţie.

Regretabil este că cei doi oameni au lucrat în administraţie dar folosesc minciuni, dezinformând populaţia. Un ultim exemplu este cel cu taxa de salubrizare a domnului Dekany, care a fost aprobată în mandatul domnului Popa, fiind votată de actualul viceprimar.

Mai mult, taxa de salubrizare este votată în consiliu în urma unui referat propus şi semnat de domnul Dekany! Un al doilea exemplu e cel al domnului Popa, care propune reducerea preţului gigacaloriei cu 30%, după ce dânsul, în mandatul trecut, a acceptat ca investiţia de la Grupul II CET a Guvernului să fie făcută din banii arădenilor şi nu ai României, doar ca să poată el să facă afaceri cu firma Centurymarc.

Jurnal arădean- Dincolo de acuze, aveţi regrete legate de acest mandat, vis-a-vis de oameni, de colegi, de obiectivele propuse?

Gheorghe Falcă- Cred că cetăţenii au văzut în aceşti ani foarte multe realizări faţă de celelalte mandate. Chiar îmi convine să comparăm administraţia mea cu cele din 1990 până în 2004. Şi să punem pe cântar toate realizările. Sunt sigur că, pe cântar, balanţa va fi de partea mea.

Eu pot merge, liniştit, în fiecare cartier şi pot să arăt lucruri semnificative realizate în acest mandat, proiecte în derulare şi pot să prezint foarte uşor viitoarele proiecte pentru municipiu.

Acum se lucrează pentru rezolvarea problemelor oamenilor din cartierele Subcetate, Grădişte, Micălaca, Alfa (Conduraşilor- Kogălniceanu), Confecţii, Vlaicu, centru şi Aradul Nou.

În această lună, începe marea investiţie de 70 de milioane de euro, din care 40 de milioane gratis pentru Arad, în Gai, Bujac, Sânicolaul Mic.

Jurnal arădean- România din 2008 nu e, însă, aceeaşi cu România din 2003. Acum aveţi alte fonduri la dispoziţie.

Gheorghe Falcă- La ora aceasta fondurile structurale nu au fost încă accesate în România, datorită guvernului liberal, care a întârziat să aprobe ghidurile de finanţare.

Însă, noi, Aradul, am obţinut deja aprobarea pentru un proiect de 12 milioane de euro – „Zona istorică a Aradului” – şi sperăm ca licitaţia pentru constructor să înceapă în toamna lui 2008, pentru a moderniza străzile Dornei şi Preparandiei, podul Traian şi încă 10 străzi din vecinătate.

Efectele acestor fonduri se vor vedea în mandatul 2008-2012. În 2004-2008 realizările au fost obţinute printr-o dimensionare mai bună a bugetului, prin împrumuturi europene, pe care ceilalţi primari, dinaintea mea, nu au făcut-o.

Jurnal arădean- Există temerea că nu vom avea din ce plăti, însă, împrumuturile contractate, că vor creşte impozitele.

Gheorghe Falcă- În ultimii trei ani s-a demonstrat că impozitele nu au crescut. Această temere este a opozanţilor, care, atunci când au fost la putere, nu au fost în stare să facă nimic pentru oraş. Primăriile liberale de la Deva şi Baia Mare au un grad de îndatorare mai mare decât Aradul, la fel şi primăriile pesediste din Constanţa şi Piteşti.

Gradul nostru de îndatorare este 11% într-un singur an, când legea ne permite să avem 30%. Aceste cifre spun totul despre capacitatea administrativă a opozanţilor mei!

Jurnal arădean- De ce s-au cumulat investiţiile din patru ani doar în ultimul an. Nu au cumva scop electoral?

Gheorghe Falcă- Noi nu am cumulat toate investiţiile în acest an. Cred că vă aduceţi aminte că în 2004 am găsit doar trei proiecte în primărie. În 2005 am realizat, însă, iluminatul public în Arad şi am început lucrări de canalizare, apă şi drum. În 2006, am finalizat Voinicilor, am finalizat centura de interior din Subcetate, patinoarul, cei 30 de km de apă şi un număr însemnat de drumuri.

În 2007 am început marea lucrare pe creditul BERD, am început lucrări în Afla, am finalizat canalizarea în Grădişte, Subcetate şi o parte din Micălaca şi aşa pot să spun foarte multe lucrări care au început şi unele s-au finalizat în 2007.

În 2008 a ajuns la maturitate proiectul BERD, care este vizibil în Vlaicu şi centru, Conduraşilor- Kogălniceanu, am început în Grădişte, Subcetate şi Micălaca modernizarea drumului, trotuarului şi canalizării pluviale, am finalizat Piaţa Fortuna, lucrăm în zona Predeal, Fluturilor, Saturn şi Poetului, în Confecţii şi Micălaca etc.

Jurnal arădean- Nu există totuşi o presiune pe viteza execuţiei lucrării în defavoarea calităţii.

Gheorghe Falcă- Când constructorii mergeau încet, mi se reproşa că merg încet. Acum, când merg un pic mai redepe, opoziţia ne reproşează că merg prea repede. Vă garantez că la fiecare lucrare avem diriginte de şantier, iar la lucrările mari, cum este cea de pe Kogălniceanu, sau BERD-ul, sunt firme de consultanţă care verifică toate stadiile de lucru.

Jurnal arădean – Există temerea că, după campanie, trei ani nu vom mai vedea nici un muncitor pe şantiere? Că se blochează investiţiile.

Gheorghe Falcă – Această temere nu poate fi decât a celor care nu au văzut că din 2005 s-a lucrat în municipiu. Ritmul a crescut de la an la an. Acum avem 64 de proiecte în lucru, am început proiectul mare Gai, Bujac şi Sânicolaul, care durează 900 de zile.

Zona istorică va dura şi ea 600 de zile, tot anul acesta se va începe modernizarea străzii Renaşterii, se va finaliza cartierul Confecţii, tot în acest an se finalizează şi ştrandul, iar noile proiecte sunt în fază de studii de fezabilitate şi înseamnă atingerea nivelului de 97% reţea canalizată în municipiu, introducerea apei la nivelul de 99%.

În plus, până în 2011, 80% din reţeaua de drumuri va fi modernizată.

Jurnal arădean- În afară de şantiere, ce le mai oferiţi arădenilor?

Gheorghe Falcă – Oferta mea este de a moderniza Aradul printr-o construcţie permanentă la toate nivelele.

Am investit în educaţie, vom investi în educaţie, am investit în cultură, vom investi în cultură, am investit în infrastructură, vom investi în infrastructură. De fapt, noi constuim în continuu, pentru ca Aradul să meargă înainte.

A.B.