Normalitate pentru arădeni

Normalitate pentru arădeni
Rezulatele unui proiect implementat, de-a lungul anului 2007, de Pro Democraţia Arad.

„Un plus de normalitate pentru arădeni” este denumirea proiectului implementat, de-a lungul anului 2007, de Asociaţia Pro Democraţia – Club Arad în parteneriat cu PAEM Arad şi „Millenium Center”.

Proiectul a avut un buget de 35.900 euro, din care 90% finanţare din partea Uniunii Europene. Scopul şi obiectivele proiectului au vizat promovarea democraţiei, a drepturilor omului, a statului de drept precum şi a luptei împotriva corupţiei în Arad.

Concret, au fost monitorizate 20 de contracte publice ale autorităţilor locale, au fost implicaţi 6.500 de cetăţeni în sondaje de opinie pe probleme de interes local (administrarea ştrandului Neptun, orientarea personală şi profesională a elevilor din anii terminali de liceu din municipiuetc.). De asemenea, 50 de reprezentanţi ai societăţii civile au fost implicaţi în cinci proiecte de act normativ iniţiate de CLM Arad. Au fost instruiţi 45 de reprezentanţi ai societăţii civile, alţi 2.000 de cetăţeni fiind informaţi în legătură cu drepturile şi obligaţiile lor.

Concluzii

Conform informaţiilor pe care ni le-a oferit coordonatorul proiectului, Cristian Gantner, din activitatea de monitorizare a derulării celor 20 de proceduri de achiziţii publice, a reieşit un bun nivel de pregătire a persoanelor din cadrul Primăriei Arad.

De asemenea, modul de organizare a administraţiei locale s-a dovedit eficient în abordarea acestei problematici în sensul că persoanele implicate în derularea activităţilor din cadrul primăriei care presupun realizarea de achiziţii devin în mod automat răspunzătoare inclusiv de derularea respectivelor achiziţii.

„Nu au fost remarcate nerespectări ale procedurilor de derularea a achiziţiilor. Este de remarcat că departamentul tehnic din cadrul Primăriei Arad care ne-a pus la dispoziţie toate informaţiile de care am avut nevoie pentru corecta desfăşurare a activităţii din proiect a manifestat maximum de deschidere şi transparenţă” – precizează Cristian Gantner.

În ceea ce priveşte implicarea în proiectele de acte normative, „au fost două intervenţii foarte greu de realizat în condiţiile în care Primăria Arad şi Consiliul Local Municipal nu au mai depus proiectele la transparenţă. Este vorba despre proiectele intrate pe ordinea de zi a CLM Arad fără a fi depuse în prealabil la transparenţă: finanţarea Stadionului UTA şi angajarea unui apărător de către Primăria Arad sau de către CLM Arad” – explică Cristian Gantner.

D.D.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !