Într-un turneu american

1Comentariu
Într-un turneu american
Au trecut aproape trei săptămâni de la primul concert în S.U.A. al orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Arad. Iar parcursul este unul impresionant: 9 concerte, peste 8.300 de auditori şi mai mult de 3.000 de mile cu autocarul.

S-a cântat în săli pline la Aiken – Carolina de Sud, în cel mai mare colegiu al Americii, la Williamsburg (vechea capitală a coloniei britanice Virginia), la Lexington , în sala de concerte a Universităţii şi la Lancaster -Pensylvania, unde o sala imensă de 1.400 de locuri s-a dovedit a fi neîncăpătoare. Şi tot la fel de neîncăpătoare a fost superba sală de concerte din Worchester, a cărei acustică o egalează pe aceea de la München şi în care au concertat cu puţin timp înaintea noastră, orchestrele Filarmonicilor din München şi Ierusalim. Pentru Arad, contextul nu poate fi decât onorant!

Interesante sunt şi amănuntele de ordin tehnic: biletele au fost vândute încă din luna mai a anului trecut, iar documentaţia lor prevede informaţii importante despre Arad şi România.

Oraşele în care se cântă au peste 100.000 de locuitori, iar performanţa umplerii sălilor de concerte este lipsită de eforturi din partea asociaţiilor organizatoare. Sunt centre culturale, comerciale sau de importanţă industrială, ale căror comunităţi sunt dornice şi pregătite să susţină evenimentele concertistice ale urbei .

Românii sunt însă aşteptaţi şi de români: studenţi, bursieri, specialişti din diverse domenii aflaţi sub contract, dar şi oameni de vârsta a treia. Interesaţi şi informaţi, cei de peste ocean ne primesc cu emoţie .

Complimentele şi admiraţia, ecourile şi întâlnirile prelungite de după „porţia de muzică” sunt lucruri care impresionează şi senzibilizează. Iar despre reuşitele de până acum o confirmă nu numai sălile ci şi atitudinile: aplauzele în picioare şi minutele suplimentare de muzică, cerute şi obţinute ca urmare a entuziasmului şi bucuriei.

Totul se întâmplă acum, într-o călătorie de concerte care continuă şi a cărei experienţă probabil că nu va putea fi pe de-a-ntregul împărtăşită şi nici înlocuită.

Codruţa Dogaru1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor