„Nu aş putea trăi fără matematică”

Octavia Potocean
Octavia Potocean
ARAD – Octavia Potocean, profesoară la „Moise Nicoară”, vorbeşte despre secretele performanţei.

Adevărul: O pledoarie pentru matematică?

Octavia Potocean: Matematica le dezvoltă elevilor gândirea, logica, le disciplinează munca şi devin mai perseverenţi. Eu nu aş putea trăi fără să fac matematică, îmi place foarte mult să lucrez cu copiii, de la an la an această plăcere creşte mai mult şi îmi doresc să formez generaţii de elevi foarte buni la matematică şi să am rezultate foarte bune cu copiii de performanţă. Pe lângă rezultate, îmi doresc să am absolvenţi care ţin la mine, îmi respectă munca şi care tot timpul îşi vor aminti cu plăcere de mine ca şi dascăl, ca şi om.

Adevărul: Cum se obţine performanţa la matematică?

Octavia Potocean: Muncă, muncă şi iar muncă!
Nu e uşor, pentru că pentru performanţă materia este mult peste nivelul clasei. Este necesar să le formăm elevilor o bază solidă de cunoştinţe, bază care se poate realiza foarte bine dacă ei sunt în clase foarte bune. Încercăm să-i formăm încă din clasa a V-a. Este foarte important ca părinţii să ştie că atunci când au un copil bun, dotat, un copil de la care vor să obţină ceva, să îl orienteze spre şcoli foarte bune. La „Moise Nicoară”, putem lucra la un nivel înalt, putem să le formăm stilul de gândire, să-i orientăm atât pe linie ştiinţifică cât şi umanistă, să le formăm o anumită atitudine faţă de viaţă. Vreau să se ştie că rezultatele naţionale şi internaţionale, pe care le-am obţinut cu elevii de performanţă, se datorează şi faptului că au făcut parte din clase foarte bune.
Adevărul: Care sunt satisfacţiile pe termen lung ale muncii dvs.?
Octavia Potocean: Sunt atâţia tineri care au rezultate deosebite şi au absolvit liceul nostru, încât nici nu aş putea să-i enumăr pe toţi. Am foarte multi elevi care azi studiază la cele mai prestigioase universităţi din ţară sau străinătate. Sunt foarte mândră de ei. Ei reprezintă emblema colegiului nostru. Fiind dirigintă anul trecut la o clasă de a XII-a, azi am bucuria să aflu că, în urma primei sesiuni, foştii mei elevi se clasează pe primele locuri la facultăţi cum ar fi: ASE Bucureşti, Politehnica Timişoara, Ştiinţe Economice Timişoara etc. sau în străinătate (una dintre elevele care studiază în State a fost felicitată de decan). Avem elevi care au terminat universităţile şi au job-uri foarte importante şi în România şi în străinătate, job-uri pe care le-au obţinut în urma unor interviuri foarte grele, care le-au pus în evidenţă nu numai capacitatea lor ştiinţifică, ci şi cultura generală. O satisfacţie deosebită o constituie şi faptul că mulţi dintre foştii mei olimpici, azi doctoranzi la universităţi de prestigiu din lume, mă caută în fiecare vacanţă făcăndu-mă astfel părtaşă la succesele lor. Foştii mei olimpici internaţionali, în vacanţe, mă ajută la pregătirea lotului olimpic, îmi fac rost de materiale cu cele mai recente descoperiri matematice, îmi trimit culegeri de probleme şi doresc iniţierea unor proiecte. Pe termen scurt, o satisfacţie deosebită este acea licărire pe care o văd în ochii elevilor mei pasionaţi de performanţă.

Adevărul: Viaţa de familie înseamnă tot matematică? Soţul dvs. este reputatul profesor de matematică Mircea Potocean, de la acelaşi colegiu. Acasă tot matematică?

Octavia Potocean: Nu există zi în care să nu discutăm ceva legat de matematică. Reuşim să ne completăm reciproc, să ne ajutăm foarte mult şi pentru şcoală, dar şi pentru pregătirea elevilor de performanţă şi reuşim să avem şi o viaţă de familie frumoasă. Suntem foarte bucuroşi în prezent că fiul nostru a avut o satisfacţie deosebită, a fost acceptat să lucreze şi să înveţe la una din cele mai mari firme de consultanţă din Londra, unde şi studiază. Tocmai de aceea îi îndemn pe părinţii care au copii buni să-i trimită la şcolile unde se adună mai mulţi elevi buni, deoarece contează să fie înconjuraţi de alţi copii care au aspiraţii înalte şi nu se mulţumesc cu puţin. Vor remarca în viaţă puterea pe care ţi-o dă o şcoală bună. Iar dacă elevul vrea să înveţe şi ştie că învaţă pentru el, se formează armonios din toate punctele de vedere, atât ca profesionist cât şi ca om.

 

Carte de vizită
– s-a născut în 16 august 1958, la Curtici
– a absolvit Colegiul Naţional „Moise Nicoară” în 1977
– a absolvit Universitatea din Timişoara, secţia Matematică, în 1981
– este profesoară de matematică la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din 1990. – este căsătorită, soţul Mircea Potocean este profesor de matematică la acelaşi colegiu, au un copil, Sebastian (21 ani), student la Londra.

C.L.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !