Nunţi după statut şi pregătire

6Comentarii
Nunţi după statut şi pregătire
ARAD – Arădenii îşi aleg parteneri de viaţă, în pondere zdrobitoare, care au aceeaşi pregătire şi acelaşi statut.

Şansele cele mai mari pentru ca doi arădeni să se căsătorească sunt dacă au acelaşi nivel de pregătire, au acelaşi statut ocupaţional (sunt ambii fie angajaţi, fie patroni, şomeri sau pensionari), respectiv, au aceeaşi stare civilă anterioară (fie ambii necăsătoriţi, fie divorţaţi sau văduvi).

Acestea sunt concluziile unui raport înaintat Prefecturii de către specialiştii Direcţiei Judeţene de Statistică.

Compatibilitate

Din analiza din punct de vedere a ocupaţiei soţilor realizată de Direcţia Judeţeană de Statistică a reieşit faptul că „se doreşte o compatibilitate a statutului ocupaţional între soţi, ponderea celor încheiate între soţi cu statute diferite este foarte mică în totalul căsătoriilor încheiate în judeţul nostru”. Mai mult, şi nivelul de instruire al soţilor tinde să fie acelaşi. „Se observă aceeaşi tendinţă de a se încheia căsătorii – în proporţie majoritară – între indivizi cu acelaşi nivel de instruire. Cele mai numeroase căsătorii s-au încheiat între persoane cu studii liceale, urmate foarte aproape de cele cu studii profesionale, gimnaziale şi superioare, pe ultimul loc ca număr fiind cele cu studii primare”, se specifică în raportul prezentat Prefecturii.

După starea civilă anterioară

Dacă se are în vedere starea civilă anterioară corelată a soţilor, în judeţul Arad, „observăm că soţii necăsătoriţi au ales ca parteneră de viaţă, într-o pondere zdrobitoare – o persoană cu acelaşi statut (2.591 persoane masculine cu statut <<necăsătorit>> au ales 2.338 soţii cu acelaşi statut, 236 divorţate şi 17 văduve), 435 de soţi divorţaţi au luat în căsătorie 215 partenere divorţate, 187 necăsătorite şi 33 văduve, iar 42 de văduvi au ales ca soţii 13 femei necăsatorite, 18 divorţate şi 11 văduve”, menţionează statisticienii arădeni.

Căsătoriile, tot mai puţine

La nivel naţional, creşte numărul căsătoriilor în 2007 şi 2008 faţă de 2006, dar scade în 2008 faţă de 2007. În ceea ce priveşte situaţia în Regiunea Vest, „în judeţul Arad, Caraş şi Hunedoara numărul căsătoriilor a scăzut simţitor în 2008 faţă de 2007 şi în mai mică măsură faţă de 2006. În judeţul Timiş, însă, se înregistrează o scădere lentă de la an la an a acestui număr”, informează Direcţia de Statistică. Concret, în 2006, în judeţul Arad s-au înregistrat 3.175 de căsătorii, în 2007 – 3.976 de căsătorii, în 2008 – 3.068 de căsătorii, respectiv, în 2009 – 2.670.

S.B.

Taguri: , , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor