Nursultan Nazarbaiev este sigur de victorie

Nursultan Nazarbaiev este sigur de victorie
Aproape 8 milioane şi jumătate de alegători se aprezintă astăzi la urne pentru a- şi alege preşedintele în Kazahstan. Preşedintele Nursultan Nazarbaiev este candidatul cu cele mai mari şanse la propria succesiune.

În ciuda stilului său autoritar, el a reuşit să-şi păstreze popularitatea graţie puternicei creşteri economice şi mai ales datorită echilibrului pe care a reuşit să-l menţină stabil între numeroasele naţionalităţi care constituie populaţia ţării.

În cursa prezidenţială s-au înscris totuşi 4 contracandidaţi, dintre care cel mai proeminent este Jarmahan Tuyakbai, liderul formaţiunii de opoziţie Pentru un Kazahstan al dreptăţii.

De la proclamarea independenţei Kazahstanului, în 1991, toate alegerile au fost marcate de acuzaţii de nereguli şi încălcări flagrante a regulilor democratice. Cu toate acestea, rezultatele au fost validate ulterior fără mari probleme.

Liderul incontestabil al ţării, Nursultan Nazarbaiev a reuşit să cucerească electoratul jucând deopotrivă cartea naţionalist-tradiţională şi deschiderea spre Occident. Prin această politică abilă, el a făcut din Kazahstan un partener credibil atât pentru Washington, cât şi pentru Moscova.

Nu de mult, Beijingul s-a înscris şi el printre pretendenţii la un parteneriat special. Secretul atracţiei constă în imensele bogăţii ale ţării, în special rezervele de petrol. Din acelaşi motiv, Kazahstanul este deosebit de interesant şi pentru România.

Folosind cu abilitate acest atu, Nazarbaiev a ştiut să păstreze un nivel de viaţă invidiat de alte foste republici sovietice, motiv pentru care este aproape sigur de victorie.

Rămâne însă de văzut în ce măsură el va putea să menţină în continuare echilibrul între cele trei superputeri care îi fac curte.