O arădeancă revendică 500.000 de lei pentru „matrița dacică”

De Diana Dutu
Reactualizat la:
15Comentarii
O arădeancă revendică 500.000 de lei pentru „matrița dacică”
Andreea Ciuciu susține că a găsit întâmplător piesa, în cetatea Sarmizegetusa Regia, la rădăcina unui arbore.

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Ministerul Culturii, Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, Consiliul Judeţean Hunedoara și Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice. Acestea sunt instituțiile pe care le-a chemat în judecată arădeanca Andreea Ciuciu într-un proces prin care revendică o recompensă de 500.000 de lei pentru că ar fi fost prima persoană care ar fi găsit întâmplător o piesă dacică importantă, în cetatea Sarmizegetusa Regia.

Potrivit www.agerpres.ro, Andreea Ciuciu susține că, în 23 iunie 2013, în timp ce se afla la în perimetrul cetății Sarmizegetusa Regia, împreună cu un grup de prieteni, a observat matrița dacică la rădăcina unui arbore doborât de furtună, apreciind că este vorba de o descoperire întâmplătoare și că are dreptul, potrivit legii, la o recompensă.

Arădeanca solicită, în baza Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național, plata unei sume de bani pe care a estimat-o că ar reprezenta o cotă de 1/7 din 45% din valoarea obiectului descoperit în Munții Orăștiei. Consiliul Județean Hunedoara a contestat însă cererea femeii, susținând că reclamanta nu a făcut dovada că ar fi descoperit artefactul, nu a prezentat un înscris din care să reiasă că a predat matrița în termen de 72 de ore de la data descoperirii aceasta și că nu a demonstrat că piesa ar avea o valoare excepțională.

Termene

Primele probe în procesul „Matrița dacică” vor fi prezentate în fața judecătorilor pe data de 30 mai, potrivit deciziei luate, săptămâna aceasta, de instanța Tribunalului Hunedoara. Tot atunci va fi audiată și reclamanta în acest proces.

„La termenul de marți au fost puse în discuție probele solicitate de părți și s-a fixat un nou termen de judecată pentru data de 30 mai, în vederea interogatoriului reclamantei”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman.

De asemenea, instanța a admis marți cererea de intervenție în proces formulată de Fundația „Dacica”.

Piesa dacică

Piesa este apreciată de specialiști ca fiind extrem de valoroasă pentru că era folosită la confecționarea de bijuterii de către un meșter din cetate, ceea ce arată gradul de civilizație la care ajunseseră dacii acum 2.000 de ani. În prezent, matrița este expusă într-o sală special amenajată și securizată a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor