O femeie a depus mărturie împotriva lui Saddam

O femeie a depus mărturie împotriva lui Saddam
Procesul fostului preşedinte irakian, judecat pentru masacrarea şiiţilor de la Dujail, acum 20 de ani, s-a reluat la Bagdad, cu audierea unor noi martori.

Printre aceştia, o femeie, a cărei identitate nu a fost dezvăluită. Pe de altă parte, cu puţin timp în urmă, capitala irakiană a fost zguduită de un dublu atentat sinucigaş.

Cel puţin 27 de poliţişti şi recruţi irakieni au fost ucişi după ce două femei kamikaze s-au aruncat în aer, în incinta Academiei de poliţie.Audierea de astăzi a fost întreruptă timp de 40 de minute pentru a rezolva o problemă tehnică. Femeia, numită martorul A, din motive de securitate, a depus mărturie ascunsă în spatele unei draperii, şi având vocea distorsionată cu ajutorul unui computer.

După ce avocaţii s-au plâns că nu înţeleg ce spune, preşedintele tribunalului a decis să întrerupă sunetul în sala de presă, pentru a permite martorei să vorbească fără ca vocea să îi fie modificată. Femeia a povestit cum familia i-a fost arestată de forţele de securitate, la începutul anilor ’80.

Ea a izbucnit în lacrimi în momentul când a amintit cum a fost forţată să se dezbrace. Saddam Hussein şi alţi 7 foşti membri ai regimului său sunt judecaţi pentru masacrarea a 140 de şiiţi din Dujail, în 1982, după un o tentativă de atentat împotriva fostului lider irakian.