O întâlnire cu Matei Vişniec

O întâlnire cu Matei Vişniec
Matei Vişniec a impresionat publicul arădean, atât ca prezenţă de spirit cât şi ca autor dramatic.

Întâlnirea pe care arădenii au avut-o, recent, cu Matei Vişniec a fost caldă şi reconfortantă. Publicul l-a putut vedea cu ocazia lansării ultimelor volume publicate în România, la cafeneaua Joy’s.

Întâlnire, moderată cu profesionalism de scriitorul Vasile Dan, în ajunul prezentării piesei „Angajare de clown” de către o trupă din Chicago, la Teatrul Vechi. Înainte de a se exila în 1967, în Franţa, Matei Vişniec a publicat în România câteva volume de poezie, care îl recomandă drept unul din cei mai talentaţi poeţi ai generaţiei ’80. Poezia sa, comparată încă de la început cu cea a lui Marin Sorescu, se remarcă prin capacitatea de a concentra scenarii parodice, groteşti sau absurde.

Cariera internaţională a dramaturgului începe odată cu lansarea şi punerea în scenă a unor piese traduse din limba română sau scrise direct în franceză. Ceea ce e extraordinar în cariera sa, sunt câteva coincidenţe fericite cu cariera lui Eugen Ionescu (a început ca poet în România, a scris piese în română şi franceză, care pot fi încadrate în experimentul absurdului, dar mai ale faptul că a fost adoptat ca dramaturg francofon în metropola în care se joacă neîntrerupt, de decenii, „Cântăreaţa cheală”.

În volumul „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte”, piesa cu acelaşi nume îl are ca personaj central pe Emil Cioran. O interpretare curajoasă, fără prejudecăţi, a omului şi filosofului, aflat la capătul drumului.

Împărtăşindu-şi experienţa în faţa arădenilor, povestind despre timiditatea şi complexele sale, dramaturgul consideră că Nicolae Manolescu şi Laurenţiu Ulici au avut un rol determinant în lansarea generaţiei sale, iar apropierea de boema bucureşteană, de Nichita Stănescu şi prietenia cu dramaturgul Iosif Naghiu, i-au purtat noroc.

Pe de altă parte, Matei Vişniec are încredere în destinele tinerei dramaturgii româneşti de după revoluţie şi speră că românii vor reuşi să cucerească lumea chiar şi cu filmul care în acest moment este pe val.

Gheorghe Mocuţa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !