O moarte fără vinovaţi

De Ioana Costas
Reactualizat la:
11Comentarii
O moarte fără vinovaţi
© Foto: Mina Nețin a fost lovită de geamul refugiului din stația de tramvai de la Motorul
O moarte stupidă a luat-o pe o femeie de lângă familie. Soțul ei vrea ca ceea ce i s-a întâmplat celei care i-a stat alături 55 de ani să nu se repete.

La trei luni de la tragedia în urma căreia soția sa și-a pierdut viața, Vasile Nețin se întreabă cine este responsabil pentru moartea celei cu care a fost căsătorit 55 de ani. Mina Nețin a decedat la vârsta de 80 de ani după ce, în luna iulie a acestui an, în timp ce aștepta tramvaiul în stația „Motorul” din Aradul Nou, unul dintre geamurile refugiului s-a desprins, lovind-o pe femeie în piept, ulterior octogenara căzând și lovindu-se la cap. Vasile Nețin ne-a spus că și-ar dori ca în viitor să nu mai aibă loc astfel de tragedii, iar dacă vor mai avea loc, cei vinovați să fie trași la răspundere. Bărbatul este prea afectat de moartea soției sale ca să pornească „o vânătoare” pentru descoperirea celor responsabili de moartea celei lângă care a stat o viață. Dacă doamna Mina nu se afla în acea stație de tramvai, în acel moment, acum era în viață. A fost neglijență din partea celor care au montat geamurile din acel refugiu? A fost octogenara în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit? Cine ar putea răspunde într-o asemenea situație? În proprietatea cui sunt stațiile de tramvai din Arad? Directorul Companiei de Transport (CTP) Arad, Claudiu Godja, ne-a răspuns la această întrebare. „Stațiile de tramvai nu sunt ale noastre, dar noi le igienizăm – că sunt în folosința noastră”, ne-a spus acesta.

Concesionate

La toate celelalte întrebări legate de stațiile de tramvai, în special despre noile refugii, ne-au răspuns reprezentanții Primăriei Arad. Aceștia ne-au precizat că o societate comercială din București a montat, în municipiul Arad, 30 de adăposturi în stațiile de tramvai, în perioada 2009-2010, că valoarea lucrărilor nu a fost comunicată Primăriei Arad și că, după 10 ani de la montarea adăposturilor, acestea vor deveni proprietatea Consiliului Local. „În perioada 2009-2010 au fost montate de către SC Euromedia Billboards SRL Bucureşti 30 de adăposturi, iar în anul 2015, alte 30 au fost concesionate de către Consiliul Local Municipal Companiei de Transport Public Arad. SC CTP SA a contractat această firmă în urma unei proceduri. Valoarea refugiilor nu a fost comunicată deoarece, conform contractului, SC Euromedia Billboards SRL Bucureşti se obligă să obţină toate avizele de urbanism şi autorizaţiile de construcţie și să suporte toate costurile de proiectare, avizare, autorizare, confecţionare, instalare şi întreţinere a adăposturilor. După 10 ani de la montarea adăposturilor, acestea vor deveni proprietatea CLM”, au specificat reprezentanții Primăriei Arad. În mod firesc lucrările efectuate de firma din București în ceea ce privește refugiile de tramvai au fost recepționate. Lucru care înseamnă că refugiile erau sigure și stabile în fața intemperiilor, chiar şi în cazul intemperiilor asemănătoare cu cea din ziua 23 iunie – când geamul refugiului pentru călători din stația de tramvai din zona Motorul s-a deschis și a lovit-o pe Mina Nețin – care aștepta tramvaiul să o transporte acasă.

30 achiziționate de Primărie

În ceea ce privește cele 30 de adăposturi concesionate în 2015, acestea – potrivit reprezentanților instituției – au fost achiziţionate de Primăria Arad în anul 2014, iar valoarea totală a contractului, constând în achiziţionarea şi montarea celor 30 de copertine şi demontarea a cinci dintre copertinele vechi, a fost de 249.000 de lei (fără TVA). Potrivit celor din Primărie, în 2016, instituția a achiziţionat zece adăposturi pentru călători, valoarea investiţiei (achiziţie şi montaj) fiind de 76.270 lei (fără TVA). Și acestea urmează să fie concesionate către CTP, spun reprezentanții primăriei. Așadar, fie o parte a adăposturilor pentru călători au fost cumpărate de Primăria Arad, fie o parte din refugiile din stațiile de tramvai vor ajunge în proprietatea CLM în câțiva ani, fie au fost concesionate de CLM către CTP.

Stațiile și veniturile din publicitate

În total, în municipiul Arad, sunt 124 de stații de tramvai. Dintre acestea 56 sunt prevăzute cu adăposturi pentru călători. Banii încasaţi din afişele publicitare revin SC Euromedia Billboards SRL Bucureşti. Aceasta virează lunar către CTP 10 la sută din veniturile obţinute. Pentru moartea Minei Neţin, lovită de geamul unui astfel de refugiu, nimeni nu a fost tras la răspundere. Într-o altă societate, lucrurile probabil ar fi stat altfel.

Femeia (foto stânga jos), găsită culcată pe o parte, pe o bancă din stația de tramvai Caius Iacob Foto: I.C.
55 de ani fericiți. Atât au stat împreună doi soți din Arad. Soția se află acum în comă, iar soțul nu știe ce s-a întâmplat cu ea. Poate îl ajutăm.Povestea soților Vasile - în vârstă de 85 de ani - și Mina - de 80 de ani - a început în urmă cu 55 de ani. O poveste frumoasă, „o viață de om” - ne spun...
123123
Cu ajutorul unei cititoare Jurnal arădean/ Aradon, s-a făcut lumină şi s-au liniştit, cât de cât, sufletele în cazul prezentat în articolul „Fericire spulberată între Aradul Nou și Podgoria”.S-a aflat la locul nepotrivit, pe o furtună teribilă! Aceasta ar putea fi explicația situației doamnei Mina –...
5mina
După ce a stat două luni în comă, în spital, doamna Mina şi-a dat ultima suflare.„Cu adâncă durere, anunţăm că după un accident stupid şi o lungă suferinţă, a încetat din viaţă la vârsta de 80 de ani cea care a fost o bună soţie, mamă şi bunică, NEŢIN MINA, lăsând în urmă o nemărginită durere şi un ...

 11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor