O sama de cuvinte… gaiene

O sama de cuvinte… gaiene
La ziua cartierului, prof. Horia Truţă a lansat volumul II al lucrării „Arad-Gai, scrieri monografice”.

ARAD. Cu siguranţă, al doilea volum din „ARAD-GAI, SCRIERI MONOGRAFICE” , purtând semnătura omului de litere , de artă şi cultură, profeso , Horia Truţă, vine să completeze, armonios, Istoria Comunităţii găiene, într-un mod, aparte.

De ce O samă de cuvinte..găiene? Am desluşit un răspuns, îndelung meditat, după ce am răsfoit cartea. Peste patru sute de pagini, cu un cuprins structurat pe patrusprezece capitole, la care , se adaugă Anexe, o atotcuprinzătoare Bibliografie şi un generos Cuvânt înainte, semnat de doamna deputat Claudia Boghicevici, care spune – De asemenea, am încurajat cercetarea istoriei cartierului Gai, având în domnul profesor Horia Truţă , un colaborator de excepţie şi un găian cu care ne mândrim.

Însă aceste O samă de cuvinte găiene, se ţes, printr-o scriitură tandră, şi se concentrează pe o poveste narată…din vechi cronici…de arhive, si se savurează, rezonând cu Istoria Vieţii bisericeşti, a Învăţământulu, a Culturii şi propagandei, a Sportului, ca mai apoi, să dea de veste..despre Întâmplări neobişnuite, Semne ori Curiozităţi , să dea Cuvântul găienilor , încheind patetic, În loc de concluzii, cu freamătul primei ediţii, a Zilei Cartierului Gai, de anul trecut…

Un Om..un Cartier…O carte, două. E mult? E puţin? Nu avem noi dreptul a face socoteli…dar am admirat icoane, fotografii, manuscrise, picturi, imagini inedite sau edite, ca într-o Crestomaţie, care, iată, decupate ori împreunate, vin să completeze, un Film…al copilăriei, al adolescenţei, al unei tinereţi , poate, care, nu s-a rătăcit degeaba…prin…luminişul de lângă baltă…devenit dumbravă.

Nu putem încheia aceste Însemnări, dacă nu ne-am întreba, cu respectul cuvenit, şi, dacă nu am folosi un citat din Simone de Beauvoir – Viaţa este un lac întins în care lumea se reflectă în pure imagini , încremenite -Oare, pe Coperta patru, nu se ascunde, dincolo de un zambet, îndemnul…să luăm aminte. La o samă de ..cuvinte…găiene?

Florica Ranta Cândea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !