O seară în lumea lui Rodion

De Iza Pal
1Comentariu
O seară în lumea lui Rodion
© FOTO: Iza Pal
Cunoscut ca părintele a tot ce înseamnă muzică electronică şi new wave în România, un personaj din cale-afară de ciudat, denumit de unii nebun, iar de alţii geniu, Rodion a venit să-şi vadă filmul la Arta.

Sâmbătă seara, în încheierea festivalului Docuart, documentarul observaţional “Imagini din vis” a fost proiectat la Cinema Arta. Subiectul regizorului Sorin Luca este unul cât se poate de ofertant: Rodion, cunoscut ca părintele a tot ce înseamnă muzică electronică şi new wave în România. E un personaj din cale-afară de ciudat, denumit de unii nebun, iar de alţii geniu.

Omul primeşte publicul în modesta lui casă din Aşchileul Mare, judeţul Cluj, acolo unde s-a retras de la oraş şi şi-a construit propriul univers, delimitat de restul lumii printr-un zid de beton. E indrăgostit de muzică şi sunete, se ştie, dar îl descoperim şi un iubitor de animale, de natură, un meticulos care şi-a hyper-organizat fiecare lucruşor şi care îşi notează pe calculator orice se întâmplă în viaţa lui. E obsedat de recuperarea obiectelor folositoare, de ordine, de sortare, deşi totul în jurul lui pare un haos general. Doar pare… Rodion ştie cu exactitate locul fiecarui difuzor, magnetofon, cui… Îl vedem spărgând pietre, făcând bulion sau reparând difuzoare şi povestind cu haz despre orice îi trece prin minte, dar conştient mereu de valoarea şi calităţile lui în muzică. Nu spunem multe despre acest film pentru că, în definitiv, este un “must-see”! Asociaţia Citizenit a fost cea care a adus filmul lui Rodion şi întreaga Caravană Docuart în Arad, continuând seria evenimentelor pe care le face de ceva timp la Cinema Arta.

Surpriza serii

Surpriza cea mai mare a serii a fost chiar prezenţa lui Rodion în sală. După proiecţie, vizibil emoţionat, a venit în faţa publicului şi a răspuns câtorva întrebări. Mai mult, a dezvăluit cu răbdare şi mândrie (evident, pe drept justificată), cum a experimentat cu sunetele, cum a construit şi înregistrat piesele, cum a folosit supraimprimările, supramodulările, cum a creat noul sound din anii ’70 folosindu-se doar de cele mai primitive aparate. Apoi a cântat.

Care au fost vorbele spuse de Rodion Ladislau Roşca după proiecţia filmului documentar care a încheiat Docuart, şi înainte ca muzica sa să răsune în sala mare a Cinematografului Arta? “Sunt cunoscut ca fiind părintele muzicii electronice din România şi sunt cunoscut ca fiind părintele muzicii new wave din România şi primul om-orchestră, în plus de asta, sunt primul care a folosit loop-uri, sample-uri şi secvenţe. (…) Aproape toate piesele care sunt pe YouTube defapt sunt piese interpretate singur de mine la absolut toate instrumentele, aşa să ştiţi. (…)

“De câte ori m-am uitat la interviuri, chiar arăt ca un idiot din ăsta de 4 clase… ceea ce nu încurcă cu mentalitatea mea, despre mine se spune ca sunt o enciclopedie ambulantă, se poate discuta despre orice subiect cu mine şi chiar am citit multe, mie îmi plac doar documentarele, nu mă uit la filme normale… documentare, ştiinţă, curiozităţi.”

“Nu există tragedie mai mare la un om decât să i se strice difuzorul”.

Ajutor pentru Rodion

Rodion e de văzut live în concert, e de ascultat, e mai actual decât oricând şi mai are multe de oferit, doar că timpul nu este de partea lui din cauza unei boli grave. Îi putem oferi timp şi sprijin, totodată contribuind şi la îmbogăţirea muzicii electronice româneşti, printr-o donaţie în contul lui la BCR- RO44RNCB0106026285340002 – Rodion Ladislau Roşca.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor