O sfinţire cu peripeţii

O sfinţire cu peripeţii
ARAD – Montarea catargului pentru steagul revoluţiei a fost împiedicată, pentru un timp, de o maşină a Poliţiei Comunitare.

Manifestările organizate de către revoluţionari pentru comemorarea revoluţiei arădene au fost marcate de un incident: la ora 10,00, la Monumentul Martirilor din faţa Palatului Administrativ, când au vrut să monteze catargul pe care urma să fie ridicat steagul revoluţiei, oamenii au constatat că operaţiunea este imposibilă.

Motivul: o maşină a Poliţiei Comunitare era parcată exact deasupra orificiului în care trebuia montat catargul. Că nu a fost o întâmplare, spun revoluţionarii, o demonstrează faptul că au fost mutate ghivecele cu brazi, special ca maşina să poată fi parcată acolo. Atila Duka a sunat la 112, ca să reclame că este sabotată manifestarea şi a solicitat intervenţia unui echipaj, dar i s-a răspuns că poliţia este deja la faţa locului, lucru perfect adevărat, numărul poliţiştilor, poliţiştilor comunitari şi jandarmilor depăşindu-l lejer pe cel al revoluţionarilor.

Deoarece toţi ridicau din umeri, spunând că nu este treaba lor, revoluţionarii au recurs la cea mai simplă metodă: au luat maşina pe sus, au mutat-o şi au montat catargul. În câteva minute au apărut ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, şi părintele consilier Vasile Pop, care au oficiat sfinţirea steagului, după care acesta a fost ridicat pe catarg.

Profanare, segregare, provocare

Revoluţionarii au catalogat incidentul în toate modurile posibile, vorbind despre segregare, profanare şi provocare, toţi arătând cu degetul spre Primărie, acuzând autorităţile că au tratat cu dispreţ manifestările dedicate revoluţiei, prin refuzul lor de a participa (ce e drept, au participat de fiecare dată, dar mereu s-a lăsat cu huiduieli, aşa că s-or fi săturat). Ca de obicei, Valentin Voicilă a fost cel care a calmat spiritele şi a reuşit să îi capaciteze pe cei prezenţi printr-un discurs extraordinar despre „construcţia jertfei” la Arad, o construcţie imaginară, cu 24 de trepte (cei 24 de martiri arădeni), pe care nicio forţă din lume, nici măcar cea a naturii, nu o poate dărâma, fiind ridicată în suflete).

Falcă: „nu ştiu despre ce e vorba”

Contactat telefonic – aflându-se la Bucureşti – primarulGheorghe Falcă a declarat că nu ştie nimic despre incident. „Nu ştiu despre ce este vorba, nu am nicio legătură cu asta, întrebaţi-i pe cei de acolo. Mi se pare total neserios, orice s-ar întâmpla, să arăţi cu degetul spre primar”, a declarat Falcă. Cât priveşte autorităţile locale, aceastea susţin că revoluţionarii nu au adresat Primăriei nici o cerere referitoare la montarea catargului, pentru a obţine aprobări. 

Viorica Graur : “nu e vina noastră” 

Directorul executiv al Poliţiei Comunitare, Viorica Graur, declară că „ei au făcut scandal, noi nu avem nicio vină. Nu ne-au anunţat că au program de manifestări, singurul program pe care l-am primit este cel de la Prefectură. Chiar şi aşa, puteau să mă sune. Singurul care m-a sunat a fost Valentin Voicilă, însă maşina era deja mutată. Mi-a vorbit foarte politicos, i-am explicat că într-adevăr nu ştiam de program şi şi-a cerut scuze că nu am fost anunţaţi”.  

Manifestările de astăzi

Revoluţionarii. Oficiere de slujbe şi depuneri de coroane:Ora 11,00- Monumentul Eroilor; Ora12,00-Poliţie; ora 14,00- Troiţa de pe Făt Frumos.

Oficialităţi. Depuneri de coroane şi luări de cuvânt : Ora 12,00-troiţa în memoria lui Toth Sandor; Ora 15,00- Poliţie; Ora 15,45- Garnizoană; Ora 16,30- Crucea eroilor, din faţa Primăriei.

JA-S.T.