O singură zi, două voturi

De Andreea Pintea
8Comentarii
O singură zi, două voturi
Urnele de deschid duminică, 26 mai, pentru două scrutine: alegerile pentru Parlamentul European și referendumul pe justiție.

Zi importantă pentru Arad, dar nu numai, duminică, 26 mai. Scrutinul pentru Parlamentul European ar putea lăsa municipiul cu un primar interimar până la alegerile din 2020, dacă actualul edil Gheorghe Falcă va reuși să câștige un mandat pentru Bruxelles. Pe lângă actualul primar care se află pe poziția 8 a listei PNL, în lupta pentru Parlamentul European mai sunt și alți 2 arădeni, poziționați tot în primii 10 candidați: Eusebiu Pistru – ALDE și Vald Botoș – USR-PLUS.

Pe de altă parte, scrutinul de duminică este un prim test pe care îl vor trece partidele în vederea altor trei campanii de alegeri ce urmează: prezidențialele din această toamnă, alegerile locale din primăvara lui 2020 și parlamentarele din toamna anului viitor. Așadar, scorurile pe care le vor obține marii jucători din politica românească le va artă imaginea clară a ceea ce cred alegătorii.

Revenind la alegerile din 26 mai, trebuie să spunem că pe de o parte arădenii sunt chemați să își aleagă viitorii parlamentari europeni, votul fiind unul pe listă de partid, nu uninominal, dar și să voteze în cadrul referendumului convocat de președintele Klaus Iohannis pe teme legate de justiție. Așadar, duminică la urne votanții vor putea spune dacă doresc să voteze pentru ambele sufragii, sau dacă vor să o facă doar pentru unul dintre ele. Urnele se vor deschide la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00, iar pentru a putea vota alegătorii trebuie în mod obligatoriu să aibă cartea de identitate asupra lor.

Detaliile zilei de vot

* Secțiile de votare sunt deschise între orele 7:00 și 21:00. La ora 21:00 mai pot vota doar alegătorii care se află în sala unde se votează. În străinătate se votează în 7 și 21 ora locală. Ambele voturi (pentru europarlamentare și referendum) vor fi date în aceleași secții de votare.

* Veţi prezenta actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. După scanarea actului de identitatea și validarea alegătorului, acesta se va deplasa înspre membrii biroului electoral. Dacă nu se încadrează în condițiile legale, președintele biroului electoral al secției de votare ia o decizie în acest sens. Aveți opțiunea de a vota doar la europarlamentare sau la referendum. Dacă nu doriți să votați la referendum, membrii biroului electoral al secției de votare vor trage o linie în dreptul spațiului pentru semnătură pentru referendum. După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală suplimentară veți primi trei buletine de vot, unul pentru europarlamentare și două pentru referendum (câte un buletin pentru fiecare întrebare de la referendum).

*Se va putea vota pe listele permanente, la secția de vot unde sunteți arondați potrivit adresei din buletin, dar dacă nu sunteți pe lista permanentă, veţi fi înscris pe o listă suplimentară.

* În Parlamentul European, România are alocat un număr de 32 de reprezentanți, care sunt aleși în sistem proporțional, pe liste închise; există o singură circumscripție. Fiecare partid primește mandate direct proporțional cu numărul de voturi obținute. Mandatul unui europarlamentar este de 5 ani.

Întrebările referendumului

Referendumul pe teme legate de justiție, convocat de către președintele Klaus Iohannis, conține două întrebări, fiecare fiind inclusă pe un buletin separat de vot: „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”; „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Atenție la vot

Pentru ca buletinul de vot să fie valid trebuie să verificați ștampila de control a secției de votare, de pe spatele buletinului. Aplicați ștampila cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit, respectiv opțiunii de la referendum. Îndoiţi buletinul, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară, și introduceţi-l apoi în urnă corespunzătorare (vor fi folosite urne diferite pentru alegeri și referendum) astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. Dacă greșiți aplicarea ștampilei, puteți cere un nou buletin de vot, dacă nu a fost introdus în urnă. Primul va fi anulat.

Urna specială

Alegătorii care nu se pot deplasa la secția de votare din cauză de boală sau invaliditate pot solicita urna specială (mobilă) de la secţia de votare cea mai apropiată de locul în care se află în ziua alegerilor printr-o cerere scrisă însoțită de documente justificative. Cererea se face cel târziu în preziua alegerilor. În ziua alegerilor, o echipă formată din doi membri ai biroului electoral se va deplasa la locul unde se află alegătorul, cu urna specială și materialele necesare votării. Fiecare secție de votare are o singură urnă specială, care trebuie să fie la ora 21:00 înapoi la secția de votare.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor