Oare, chiar se votează, pe 7 iunie?

Alegerile pentru Parlamentul European nu interesează pe nimeni. După acalmia care domneşte peste acest simulacru de campanie electorală, mai că îţi vine să te întrebi dacă, pe 7 iunie, chiar suntem aşteptaţi la scrutin.

La atâta „interes” din partea partidelor care au lansat liste de candidaţi, este de aşteptat ca electoratul să răspundă cu aceeaşi măsură. Pentru că, la urma urmei, de ce s-ar grăbi românii să meargă la vot? Ce ştiu ei despre rostul unui parlamentar, pe la Stasbourg? Poate faptul că se umple de bani, fiind bine retribuit, nimic mai mult.

Având în vedere şi problemele zilnice, care se înmulţesc şi dau bătăi de cap, este de aşteptat ca electoratul român să producă o mare şi neplăcută surpriză partidelor înscrise în cursă. Pe româneşte, să le dea cu flit, printr-un absenteism sever, fără precedent. Şi chiar ar merita o asemenea lecţie! Ce fac partidele pentru mulţimea care le plimbă pe la putere? Nimic. Ce miză, pentru oamenii de rând, reprezintă culoarea politică a celor trimişi în P.E.? Niciuna.

Ceea ce vedem pe scena politică demonstrează că nici partidelor nu le pasă de „europarlamentare”. Lipseşte competiţia, nu se străduieşte nimeni să-l antreneze pe alegător în disputele fireşti, necesare pentru clarificarea unei opţiuni de vot. Toată atenţia şi toate energiile sunt canalizate înspre candidaţii la preşedinţie. Traian Băsescu, Mircea Geoană, Crin Antonescu cutreieră ţara, se plimbă, vorba cântecului de mahala, pe la chermeze şi meci, pe la serbări câmpeneşti, slujbe religioase ori prin parcuri, jucându-se cu lopăţica (vezi Geoană) şi deranjându-i pe copii.

Probabil, partidele au conceput o strategie care urmăreşte să lovească doi iepuri, cu un singur cartuş. Să mizeze pe scoaterea la plimbare a candidaţilor la prezidenţiale, care, pe de o parte, să joace rolul de locomotivă pentru candidaţii la P.E., iar pe de altă parte, să-şi facă, încă de pe acum, propria campanie, pentru Cotroceni. Pentru că, în fapt, Cotroceniul este o miză uriaşă, pe când în P.E., la o adică, nici nu contează cine ajunge. Eventual, pentru moral, ar putea conta numărul de parlamentari obţinut de fiecare partid. Rezumând, atât cât a investit în campanie, atât va şi obţine, fiecare. Şi nu e vorba neapărat de bani.

T.M.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !